Bursa

Bursa'da "Çölyak Hastalığı Bilgilendirme Semineri"

11:17 07 Ocak 2016
Bursa'da "Çölyak Hastalığı Bilgilendirme Semineri"

 Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Fatih Ünal, "Akraba evliliğinin sık rastlandığı yerlerde bu hastalık yüzde 5 oranında daha sık görülüyor" dedi.

UÜ Eğitim Fakültesi Yabancı Diller Bölümü Fransız Dili Eğitim Anabilim Dalı tarafından "Çölyak Hastalığı Bilgilendirme Semineri" düzenlendi. 

Doç. Dr. Ünal, seminerde yaptığı konuşmada, çölyak hastalığının akraba evliliklerinden doğan bebeklerde daha sık görüldüğünü söyledi.

Çölyak hastalığı tanısı konulan kişinin, akrabalarını da mutlaka taramak gerektiğini ifade eden Ünal, "Normalde 214 kişide 1 oranında görülen bu hastalık eğer akraba evliliği var ise yüzde 5'lere kadar çıkabiliyor. Genlerin birbiriyle karşılaşma sıklığı fazla olduğu için hastalık görülme riski da bir o kadar artıyor" ifadelerini kullandı. 

Ünal, çölyakın tedavi edilmesi çok önemli bir hastalık olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti: 

"Eğer tedavi edilmeze çölyak, şeker hastalığını tetikleyebiliyor. Tiroit krizleri, çölyak krizleri görülebiliyor. Onun dışında ince bağırsakta kansere yol açabiliyor. İnce bağırsak ve kalın bağırsak hastalıkları görülebiliyor. Gelişim ve büyüme geriliği, buluğa erememe, karaciğer enzimlerinde yükseklikler görülebiliyor. Doğumdan itibaren 6'ncı aydan sonra bu hastalık baş gösterebiliyor. Bazı durumlarda bebekler için tamamlayıcı beslenmeye başlanması gerekiyor. Gluten denilen madde buğdayda yapışkanlığı sağlayan bir maddedir. Bu ince bağırsak ile temas ettikten sonra hastalık 4 ay ile 14 yıl arasında her zaman çıkabilir. Çölyak çocuklarda sık görülmekle birlikte erişkin insanlarda da görülebiliyor."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.