Bursa

"Bilimin Sultanları Sergisi"nin yerlisini yaptılar

11:30 14 Ocak 2016
"Bilimin Sultanları Sergisi"nin yerlisini yaptılar

CEM ŞAN - İslam alimlerinin dünya bilimine kazandırdığı buluş ve eserlerin tanıtıldığı, aralarında Kanada, ABD, Güney Afrika, Norveç, Malezya ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin de bulunduğu birçok ülkede sergilenen "Sultans of Science (Bilimin Sultanları) Sergisi"nin benzeri, Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezince (BTM), "Altın Çağ" adıyla ve yerel imkanlarla oluşturuldu.

BTM Genel Müdürü Rıfat Bakan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 8 ila 18'inci yüzyıllarda İslam coğrafyasında yaşamış Müslüman bilim adamlarına ait icat ve keşiflerin 35 uygulamalı düzenek, 3 interaktif dokunmatik ekran ve 75 posterle anlatıldığı "Bilimin Sultanları Sergisi"ni 2 yıl önce yurt dışından getirterek, Türkiye'de ilk defa BTM'de sergilediklerini söyledi.

Müslüman bilim adamlarının icatlarının taklit edildiği bir serginin yabancılar tarafından oluşturulmasının kendisini ve ekip arkadaşlarını üzdüğünü ifade eden Bakan, bu sergileri de yerli imkanlarla üretebilmek için girişimde bulunduklarını aktardı.

Rıfat Bakan, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) desteğiyle BTM içinde 600 metrekarelik alana atölye kurduklarını belirterek, "Yabancıların yaptığı 'Bilimin Sultanları Sergisi'ni yeniden kurguladık ve düzeneklerin benzerlerini hatta daha iyilerini yerli imkanlarla kendimiz ürettik. Önce o buluşu gerçekleştireni hayal ettik, sonra konsepti oluşturduk" dedi.

- "Sergiye 'Altın Çağ' adını verdik"

Serginin "uçuş öncüleri, İslami astronomi dünyası, matematik-sanat ve mimari, ileri teknoloji ve buluşlar, tıbbi buluşlar ve keşifler, bilgelik evi, optik bilimlerin temeli, su tulumbaları ve en büyük kaşifler" olmak üzere 9 bölümden oluştuğunu belirten Bakan, şöyle devam etti:

"Sergide bilim adamlarının yapmış olduğu aletlerin, edevatların ve buluşların orijinal çizimlerine uygun şekilde çalışan maketleri var. Bu sergiyi gezen kişi, El Cezeri'nin yapmış olduğu makineleri test edebiliyor. Mekanizmanın nasıl olduğunu, hesaplamaların nasıl yapıldığını, düzeneğin nereden gelip, nereye gittiğini incelebiliyor. Sergide ayrıca miladi 880 yılında Kurtuba'da bugünkü adıyla Cordoba'da kanatlarla uçuş denemesini gerçekleştiren Abbas Kasım İbn Firnas'ın uçma denemesini nasıl yaptığı, kuşlardan nasıl ilham aldığı da yapılan düzeneklerle anlatılacak. Sergiye 'Altın Çağ' adını verdik. Sergide Müslüman bilim adamlarının nasıl büyük keşifler veya buluşlar yaptıklarını, bugünkü bilime nasıl öncülük ettiklerini göstermeye çalıştık."

- "En önemli parça Almanya'da sergileniyor"

Bu tarz sergilerin "gezici ve geçici sergi" diye adlandırıldığını dile getiren Rıfat Bakan, "Altın Çağ" sergisinin de belirli sürelerle çeşitli şehirlerde ve ülkelerde sergilenebilmesi amacıyla tasarlandığını anlattı.

Bakan, şunları kaydetti:

"Bu serginin en önemli objesi Almanya'daki bir müzede geçici olarak sergileniyor. 6 aylığına orada sergilenecek, sonra tekrar Türkiye'ye getirilip sergideki yerini alacak. Almanya'da sergilenen obje, El Cezeri'nin yapmış olduğu filli su saati. Filli su saati tamamen mekanik, oldukça zor hesaplamalarla yapılmış ve sürekli işleyen bir saat. Yabancıların yaptığı sergide bu saat kurgulanarak yapılmıştı ve filli su saatinin çeşitli yerlerinde motor desteği vardı. Biz El Cezeri'nin kitabından çözümleyerek, orijinal haliyle filli su saatini yeniden yaptık. O yüzden çok değerli bir çalışma olduğu için Almanya'daki müzede sergilenmekte. Bu sergiyle ilgili dünyanın birçok yerinden ve yurt içinden talepler var. Bilim merkezlerinin en üst seviyesi sergi üretebilmektir. Bu sergileri üretmede yeni olmamıza rağmen oldukça iddialıyız. Bundan sonra en önemli hedefimiz, dünyanın en iyi bilim merkezlerine ve müzelere sergiler üretebilmek."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.