Bursa

Hamilelere zika virüsü uyarısı

11:58 04 Şubat 2016
Hamilelere zika virüsü uyarısı

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Reşit Mıstık, son dönemde Latin Amerika ülkelerinde yayılan zika virüsünün cenin üzerinde olumsuz etkileri bulunduğunu belirterek, "Hamileler, tropikal ve subtropikal iklim bölgelerine mümkünse gitmemeli, en azından bir süre ertelemeli" dedi.

Mıstık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son dönemde Latin Amerika ülkelerinde yayılmasıyla dikkati çeken zika virüsünün yetişkin insanları etkilemediğini, sadece halsizlik yaptığını ve 4-5 günde geçebildiğini söyledi.

Zika virüsünün hamileleri olumsuz etkilediğini vurgulayan Mıstık, şöyle konuştu:

"Zika virüsü 1940'lı yıllardan beri biliniyor. Bu virüsün bulaştığı hamilelerin yaptığı doğumlarda bebeklerin başının küçük olduğu yakın tarihlerde anlaşıldı. Brezilya'da 2015 yılında bazı kadınların küçük kafalı bebek (mikrosefali) dünyaya getirmesi üzerine sağlık kuruluşları ciddi araştırmalara girdi. Yapılan tetkikler sonucunda bu doğumu gerçekleştiren kadınların zika virüsüne yakalandıkları belirlendi. Hamilelerin kendi bedenlerinin bu virüsten fazla etkilenmediği ama virüsün cenini etkileyerek bebeğin başının küçük olmasına yol açtığı saptandı. Baktığımızda gebelerde geçirilen enfeksiyonun çocukları anne karnındayken etkileyerek küçük kafalı doğmalarına yol açtığı görülüyor."

Virüsün bulaştığı bebeklerin beyin gelişiminin de yavaş olduğunu dile getiren Mıstık, başı küçük olan bebeklerin bir ömür sakat kalabileceğini anlattı.

Zika virüsünün "aedes aegypti" türündeki sivrisinekten bulaştığının anlaşıldığını aktaran Mıstık, "Bu sivrisinek türü en fazla 400 metre uçabiliyor. Özel bir şekilde getirilmediği durumda ülkemizde yaşama ortamı da yok ama o bölgelere giden hamile vatandaşlarımız dikkatli olmalı. Hamileler, tropikal ve subtropikal iklim bölgelerine mümkünse gitmemeli, en azından bir süre ertelemeli" ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.