Bursa

Sevgililer Günü hediyesine "Osmanlı imzası"

11:31 11 Şubat 2016
Sevgililer Günü hediyesine "Osmanlı imzası"

Osmanlı sultanlarının imza yerine kullandıkları tuğraların işlendiği takılar, Sevgililer Günü için en çok tercih edilen hediyeler arasına girdi.

Osmanlı tarihini konu alan dizilerin de etkisiyle ilginin arttığı tuğralı takılar, işçilik ve ağırlıklarına göre, 200 liradan bin 500 liraya kadar alıcı buluyor.

Tarihi Bursa Kapalı Çarşı'da kuyumculuk yapan Metin Demirkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, altın fiyatlarındaki dalgalanmalardan dolayı satışların biraz yavaşladığını söyledi.

Demirkaya, buna rağmen Sevgililer Günü dolayısıyla hafta sonu hareketlilik beklediklerini vurgulayarak şöyle konuştu:

"Müşteriler en çok işçiliği az, taşsız ürünler tercih ediyor. Eskiden tek taş pırlanta ürünleri tercih ediliyordu. Tek taşta kayıplar fazla olduğu için tek taşları vatandaşlar evlendikleri zaman, evlilik tekliflerinde veya ilk söz aşamasında alıyorlar. Genelde de kolye tarzı ürünler daha çok alınıyor. Her ne kadar özel günlerde hediye alımlarına dikkat ediliyorsa alınan hediyelerin dönüşümünde kayıp oranlarına da dikkat ediliyor. Geri dönüşümde kaybı az olan ürünler rağbet görüyor. Biz de müşterilerimizi buna göre yönlendiriyoruz."

- "En çok tercih edilen Osmanlı tuğrası"

Takıda, Osmanlı tuğrasına olan ilginin son yıllarda artarak devam ettiğini anlatan Demirkaya, şöyle konuştu:

"Geçen yıl ve bu yıl en çok tercih edilen ürünler, Osmanlı tuğrası olan ürünlerdir. Tek taş yüzüğe oranla tuğrada işçilik biraz daha düşük. İşçiliği az ve kayıp fazla olmadığı için tercih ediliyor. Artık vatandaşlar görselliğin yanında, ekonomik olarak geri dönüşümde en az kayıpla atlatıp ve bütçelerini korumak istiyor. Ürün alırken vatandaşlar kaybı az olanı tercih ediyor. Bu da onları tuğra almaya sevk ediyor. Osmanlı tuğrası ürünlerinde bileklik, kolye tarzı daha çok satılıyor. Bizim de müşterilerimize daha az kayba neden olan ürünlere yönelmelerini tavsiye ediyoruz. Osmanlı tuğrasına talep çok fazla, tek taşa olan ilgi her geçen gün azalıyor. Bunu satışlarımızdan anlıyoruz. 2011 ve 2012'de günde 10 tek taş satılıyorsa bir tane kolye satılıyordu. Ama şimdi günde 10 kolye 2 tek taş satılıyor."

Bursa'nın bir Osmanlı şehri olduğunu, bu yüzden şehir dışından gelenlerin Osmanlı tuğrası çeşitlerini daha fazla tercih ettiğini dile getiren Demirkaya, "Osmanlıyı sembolize ürünler daha çok alınıyor. Bunların başında da tuğra geliyor. Özellikle Osmanlı tuğrasını almaya gelen müşterilerimiz var. Tuğra ağırlıklı ürünler daha fazla satılıyor. Kütahya, Balıkesir, Eskişehir ve çevre illerden çok fazla müşteri geliyor. Dışarıdan gelen turistler de Osmanlı kenti olduğu için Bursa'dan tuğra alıyorlar" değerlendirmesinde bulundu.

Demirkaya, bu takıların fiyatlarının, işçilik ve ağırlıklarına göre belirlendiğini, 200 liradan bin 500 liraya kadar Osmanlı tuğralı bir hediye alınabileceğini kaydetti.

- "Dizilerde kullanılan takılar isteniyor"

Osmanlı tuğralı takıların satışında dizilerin de etkili olduğunu belirten Demirkaya, "Müşterilerimiz bir dizide gördüğü ürünün fotoğrafını çektikten sonra, gelip bizden aynı ziyneti istiyor. Bundan bir yıl öncesine kadar bir tane sıra taş satılmazken, şimdi bazı dizilerde sıra taşlar ön planda olduğu için tercih ediliyor, aşırı talep var. Osmanlı dizilerinin de satışlarımız üzerinde etkisi oldu. Özellikle dizilerde kullanılan takılar isteniyor" ifadelerini kullandı.

Demirkaya, tek taş almayı düşünmeyen müşterilerine Osmanlı tuğralı takılarını tavsiye ettiklerini vurgulayarak, "Osmanlı tuğralarına çok büyük bir talep var. Bu tuğradan almak isteyenlerin ellerini çabuk tutmaları gerekir. Bu ürünler fazla talep nedeniyle tükenebilir. Çarşı, pazar günü de açık olacak ama hediye alacaklara tavsiyem hediyelerini alsınlar, hediyesiz kalabilirler" dedi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.