Bursa

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci:

17:47 19 Şubat 2016
Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci:

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, esnaf ve sanatkarların devlet destekli kullandığı kredilerin rekor seviyelere ulaştığını belirterek, "Esnaf ve sanatkarlara Halk Bankası'ndan, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri kefaletiyle kullandırılan kredilerin bakiyesi, Ocak 2016 sonu itibariyle 16,5 milyar liraya ulaşmış durumda" dedi.

Tüfenkci, Küçük Sanayi mevkisindeki Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (BESOB) Eğitim Merkezinde düzenlenen Esnaf ve Sanatkarları Bilgilendirme Toplantısında, esnaf ve sanatkarların "ahilik" geleneğini yaşatan bir kesim olduğunu söyledi.

Esnaf ve sanatkarın güçlü olmadığı bir Türkiye'nin tüm ihtişamıyla ayakta kalabilmesinin, geleceğine umutla bakabilmesinin mümkün olmadığını belirten Tüfenkci, "Bu coğrafyada milletimiz ne zaman sıkıntıya girdiyse, başı ne zaman dara düştüyse, esnaf ve sanatkarımız ülkenin ve toplumun birleştirici, bütünleştirici gücü olarak devreye girmiştir. Esnaf ve sanatkarlarımız, toplumumuzun omurgasıdır ve bu omurga, ne kadar sağlam olursa, ülkemiz o kadar güçlü olur" diye konuştu.

Ülke tarihinde ilk defa Esnaf ve Sanatkarlar Değişim, Dönüşüm, Destek Strateji Belgesi ve Eylem Planı'nın (ESDEP) yürürlüğe konulduğunu vurgulayan Tüfenkci, şunları kaydetti:

"ESDEP kapsamında, unutulmaya yüz tutmuş meslekleri icra eden esnaf ve sanatkarların vergiden muaf tutulmasından, kullandığı kredi miktarlarının artırılmasına kadar birçok tedbir hayata geçirildi. 4. Esnaf ve Sanatkarlar Şurası, ilgili kamu kurum ve kuruluşları, meslek kuruluşları, sivil toplum örgütleri, esnaf ve sanatların geniş katılımı ile 2014 sonunda Ankara'da gerçekleştirildi. Şurada beş başlık altında alınan 36 kararın uygulanması konusunu yakinen takip ediyoruz. Hükümetlerimiz döneminde esnaf ve sanatkarların devlet destekli kullandığı krediler rekor seviyelere ulaşmıştır. Esnaf ve sanatkarlara Halk Bankası'ndan, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri kefaletiyle kullandırılan kredilerin bakiyesi, Ocak 2016 sonu itibariyle 16,5 milyar liraya ulaşmış durumda. 2002'den bu yana esnaf ve sanatkarlara yaklaşık 50 milyar lira kredi kullandırılmıştır."

Tüfenkci, faizsiz kredileri artırarak devam ettirmek istediklerini dile getirerek "İhtiyaçlarının karşılanması amacıyla 30 bin liraya kadar faizsiz kredi veriyoruz. Özellikle KOSGEB Girişimcilik Destek Programını bitiren, başvuru tarihinde 30 yaşını tamamlamamış genç girişimciler, 100 bin liraya kadar faizsiz kredi veriyoruz. Gençleri de esnaf ve sanatkarlığa yöneltmeye dair adım atıyoruz. Meslek sahibi sanatkarlara çırak bulma noktasında da bir takım iyileştirmeler yapmak ve destekler vermemiz lazım, sigorta desteği gibi. Hükümet programında bir genci istihdam ettiğinizde onun bir yıllık asgari ücret bedelini ve sigortasını yatırmayı taahhüt etmiştik. İnşallah bunu esnaflarımıza da uygulayacağız" diye konuştu.

- "Tüm sektörlerin detaylı haritasını ortaya çıkartacağız"

Hayata geçirdikleri yeni düzenlemeleri anlatan Tüfenkci, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle adlarına ilk defa gelir vergisi mükellefiyeti tesis olunan ve mükellefiyet başlangıç tarihi itibarıyla 29 yaşını doldurmamış tam mükellef gerçek kişiler için, faaliyete başladıkları takvim yılından itibaren üç vergilendirme dönemi boyunca elde ettikleri bu kazançlarının 75 bin liraya kadar olan kısmı, kanunda belirlenen şartlarda gelir vergisinden istisna tutulmuştur. Basit usule tabi vergi mükelleflerinin ticari kazançların yıllık 8 bin lirasına kadar olan kısmı gelir vergisinden müstesna hale getirilmiştir. Sosyal Güvenlik Destek Primi kesintisini de tamamen ortadan kaldırdık. Alışveriş merkezlerinde, esnaf ve sanatkar işletmecilerine rayiç bedel üzerinden kiraya verilmek üzere, toplam satış alanının en az yüzde 5 oranında yer ayırttık. Buralarda geleneksel, kültürel ya da sanatsal değeri olan, kaybolmaya yüz tutmuş meslekleri icra edenlere kiraya verilmek üzere toplam satış alanının en az binde ikisi oranında yer ayrılacak."

Tüfenkci, yerel ürün üreten esnafların hızlı tüketim zincirinde yer alabilmesi için de yeni bir düzenleme yaptıklarını belirterek, "Bu esnafımız, coğrafi işaret taşıyan bir ürün üretiyorsa hızlı tüketim marketlerinde yer almasını sağladık, yerel üreticiyi kalkındırmak için. Büyük marketlerin küçük işletmelere ödemelerini 30 gün içinde yapma zorunluluğu getirdik" dedi.

Esnaf ve Sanatkarlar Sektör Analizleri Projesi'nin de başlatıldığını vurgulayan Tüfenkci, "Proje kapsamında esnaf ve sanatkarları sektör sektör, meslek meslek ele alınacak, analiz edilerek ihtiyaçları belirlenecek ve çözüm önerileri geliştirilecek. Esnaf ve sanatkarlara, sektörlere özel vizyon çizilecek. Öncelikli olarak esnaf ve sanatkarların çok büyük bir kısmının yer aldığı ulaştırma, gıda, makine, taşıtlar ve madeni eşya ile deri, giyim ve ayakkabı sektörlerini mercek altına aldık. Diğer sektörler için de çalışmaları başlattık. Bu analizlerin sonunda esnaf ve sanatkarların faaliyet gösterdikleri tüm sektörlerin detaylı haritası ortaya çıkartacağız" ifadesini kullandı.

Bakan Tüfenkci, Trabzon Dernekleri Federasyonu, Bursa Trabzon Kültür ve Yardımlaşma Derneği iş birliğiyle gerçekleştirilen Trabzon'un kurtuluşunun 98'inci yıl dönümü kutlamaları ve Trabzon Günleri etkinliğine katıldı.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.