Bursa

UİB'nin şubat ayı ihracatı 2 milyar dolar

12:21 02 Mart 2016
UİB'nin şubat ayı ihracatı 2 milyar dolar

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Koordinatör Başkanı Orhan Sabuncu, birlik kanalıyla yapılan ihracatın şubat ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15 artışla 2 milyar 44 milyon dolar olduğunu bildirdi.

Sabuncu, şubat ayı ihracat rakamlarını değerlendirdiği yazılı açıklamasında, geçen yılın aynı dönemine göre ihracatın yüzde 15 artış göstererek 2 milyar 44 milyon dolara ulaştığını, mevcut ihracatı daha da artırmak için alternatif pazarlara yöneldiklerini belirtti.

Senenin ilk iki ayında toplam ihracatı 3,6 milyar dolar olan UİB'nin geriye dönük 12 aylık dış satımının da yüzde 6 azalarak 22,2 milyar dolar seviyelerine geldiğini aktaran Sabuncu, şunları kaydetti:

"Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan ocak ayı dış ticaret açığı beklenene yakın gerçekleşti. Dış ticaret açığının yüzde 13,4 azalarak 4 milyar 343 milyon dolardan 3 milyar 762 milyon dolara gerilemesi oldukça sevindirici bir durum ancak hala istediğimiz düzeyde değiliz. İhracata dayalı büyüme modelini benimsemiş bir ekonomi olarak bir an önce ihracatçıyı destekleyici reformları görmek ve önümüzdeki sisli havayı ortadan kaldırmak istiyoruz. Geçmişe bakıldığında Türkiye'nin böyle bir potansiyeli olduğu görülüyor. İhracatımızı artırmak önemli bir hedef ancak ilk etapta ihracatçımızın rekabet gücünü artıracak çalışmalar yapılmalı çünkü belirlenen hedeflere ancak bu metotlarla varabiliriz. Bu bağlamda 1 Mart itibarıyla yürürlüğe giren Ar-Ge Reform Paketi'ni oldukça önemsiyoruz. Bu paketle tasarım faaliyetlerinin destekleneceğini, Ar-Ge yatırımlarının artacağını ve katma değeri yüksek ürünlerin üretileceğini düşünüyoruz. İhracatçıların bu tarz desteklere ihtiyacı var. Türkiye ekonomisi artık belirli bir eşiği aşmış durumda. Firmalarımızın küresel arenada rekabet edebilmelerini sağlamak için Ar-Ge ve inovasyonu destekleyen paketlerin artırılması gerektiği kanaatindeyiz."

- Sektörlere göre ihracat

UİB bünyesindeki Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), şubat ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 16'lık artışla 1 milyar 752 milyon dolarlık ihracata imza attı. OİB'nin 1 Ocak-29 Şubat tarihlerindeki iki aylık ihracatı yüzde 1 artarak 3 milyar 56 milyon dolara ulaştı, geriye dönük 12 aylık ihracatı ise yüzde 5 azalarak 18,7 milyar dolar oldu.

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliğinin (UTİB) şubat ayı ihracatı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4'lük düşüşle 97,2 milyon dolar olarak gerçekleşti. UTİB'nin 2016'nın ilk iki ayındaki ihracatı yüzde 6 azalarak 193,4 milyon dolar, geriye dönük 12 aylık ihracatı da yüzde 13 düşerek 1 milyar 198 milyon dolar seviyelerine geldi.

Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliğinin (UHKİB) ihracatı da şubat ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 32'lik artışla 44,4 milyon dolarla ulaştı. UHKİB'nin son iki aylık ihracatı da yüzde 18 artarak 86,1 milyon dolar olarak gerçekleşti. UHKİB'nin geriye dönük 12 aylık ihracatı, yüzde 7 düşerek 511 milyon dolar oldu.

Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliğinin (UMSMİB) şubat ayı ihracatı yüzde 7'lik artışla 14 milyon dolar olarak gerçekleşti. UMSMİB'nin 12 aylık ihracatı, yüzde 11'lik düşüşle 165,2 milyon dolar seviyesine geldi.

Şubat ayında ihracatı yaklaşık yüzde 6'lık düşüş gösteren Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) ise 3,7 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. UYMSİB'in geriye dönük 12 aylık ihracatı ise yüzde 2,41'lik artışla 104 milyon dolara yükseldi.

UİB üzerinden ihracat kaydı yapılan ve "diğer" başlığı altında listelenen sektörlerin ihracatı ise şubat ayında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 11'lik artışla 133,1 milyon dolar olarak açıklandı.




YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.