Bursa

Bursa'da "İrfan Sohbetleri"

10:22 29 Mart 2016
Bursa'da "İrfan Sohbetleri"

Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş tarafından düzenlenen "İrfan Sohbetleri" kapsamında, "Bursa'da bir veli: Üftade Hazretleri" konulu söyleşi gerçekleştirildi.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Uludağ Üniversitesi (UÜ) İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilal Kemikli, Emir Buhari Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte, Osmanlı Devleti padişahlarından Kanuni Sultan Süleyman döneminde yaşayan ve çeşitli camilerde müezzinlik, imamlık yapan İslam alimi Muhammed Üftade Hazretleri'ni anlattı.

Üftade Hazretleri'nin asıl isminin Mehmed Muhyiddin olduğunu anımsatan Kemikli, üftadenin "düşmüş, aşık" anlamlarına geldiğini ifade etti.

Kemikli, veli zatın bu mahlasını alış hikayesine değinerek, şunları kaydetti:

"Genç Mehmed Muhyiddin, Doğanbey Mescidi ve Ulucami'de müezzinlik yapıyordur. Sesi o kadar güzeldir ki o neredeyse, cemaat o camidedir. Öyle ki halk, ezandan önce caminin etrafına toplanır. Bir gün caminin mütevellisi, Hazret'e yaptığı iş karşılığında akçe vererek, onu maaşa bağlar. O gece rüyasında kendisine hitaben, 'Mertebeden düştün, üftade oldun' ikazı gelir. Genç müezzin ertesi gün maaşı derhal terk eder ve kendisine bundan böyle 'Üftade' denilmesini ister."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.