Bursa

Uludağ Üniversitesinde üretilen "sağlıklı bitki çayları"

11:20 24 Nisan 2016
Uludağ Üniversitesinde üretilen "sağlıklı bitki çayları"

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümünde üç yıl süren bitki çayları ile ilgili araştırma sonucu elde edilen "sağlıklı bitki çayları", üniversite öğrencileri ve personelinin beğenisine sunuldu.

Projenin yürütücüsü Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ömer Utku Çopur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kaynatılıp içilmek için satın alınan birçok bitkide bazı zararlı mikroorganizmaların üremesinin çok kolay olduğunu söyledi.

Bölüm olarak bu gibi zararlı etkilerin önüne geçmek için ıhlamur, melisa, yeşil çay gibi bitkilerden "sağlıklı bitki çayları"nı ürettiklerini belirten Çopur, bu içeceklerin light, gazlı ve doğal mineralli su ilavesiyle de yapıldığını anlattı.

Sağlıklı bitki çaylarını üretmelerindeki amacın, üretimi standardize etmek, çayların her ortamda sağlıklı tüketilmesini sağlamak, içecek sektörü ve üreticiler için katma değeri yüksek özellikle mikrobiyal bakımdan güvenilir ürünler elde etmek olduğunu vurgulayan Çopur, bu çayların ıhlamur, ekinezya, limon otu, biberiye, funda gibi şifalı bitkilerin ekstratları kullanılarak yapıldığını sözlerine ekledi.

Projede görevli Doç. Dr. Canan Ece Tamer de bu içeceklere patent alındığını hatırlattı.

Söz konusu içeceklerin özgünlüğünün kanıtlanarak koruma altına alındığına değinen Tamer, "Bu çalışma, Ar-Ge niteliği taşımasının yanında aynı zamanda Araştırma Görevlisi Dr. Senem Suna'nın doktora tezi olarak yürütüldü. Yerli içeceklerimiz, Ziraat Fakültesi Gıda Pilot İşletmesi'nde nisan ayı itibarıyla döner sermaye vasıtasıyla ıhlamur ve melisa bitki çayı içecekleri satışa sunularak sanayi boyutundaki uygulamasının ilk adımı atıldı. Konuyla ilgili girişimci sanayicilerimizi bize destek olmaya davet ediyoruz." diye konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.