Bursa

Tahkim hakemleri Bursa'da yetiÅŸecek

14:28 02 Mayıs 2016
Tahkim hakemleri Bursa'da yetiÅŸecek

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), Uludağ Üniversitesi (UÜ) ve Avrupa Tahkim Hakemleri Kurumu (Chartered Institute of Arbitrators) ticari uyuşmazlıkların yargı yerine alternatif çözüm yollarıyla sonuçlandırılması ve tahkim uzmanlarının yetiştirilmesi amacıyla protokol imzaladı.

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, odanın Altıparmak Caddesi'ndeki hizmet binasında düzenlenen törende yaptığı konuşmada, bugün sadece Bursa için değil, ülke adına da çok önemli bir boşluğu dolduracağına inandıkları yeni bir çalışmanın başlangıcını yaptıklarını söyledi.

Burkay, tahkimin Türkiye'de geliştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla, Avrupa Tahkim Hakemleri Kurumu ve Uludağ Üniversitesi ile protokol imzalamak üzere bir araya geldiklerini belirterek, düzenlenecek eğitim programı kapsamında tahkime giriş, tahkim anlaşması hazırlama, tahkimde yargılama usulü ve tahkim kararı yazma teknikleri gibi konuların ele alınacağını anlattı.

- Eğitimler Türkçe yapılacak

Eğitim sürecini tamamlayan kişilerin, tahkim avukatlığı ve tahkim hakemliği sertifikası almaya hak kazanacaklarını belirten Burkay, eğitimlerin Türkçe yapılacağını bildirdi. Burkay, şunları kaydetti:

''Avrupa Tahkim Hakemleri Kurumunun dünya çapındaki eğitimleri İngilizce olarak verilmektedir. UÜ bünyesindeki eğitimler ise Türkçe olarak yapılacak böylece ilk defa İngilizce dışında bir dilde eğitim verilmiş olacak. Türkiye'de ilk olma niteliği taşıyan eğitimlerimizde Bursa, tıpkı Zürih, Paris ve Köln'deki tahkim akademileri gibi tahkim hakemlerinin ve tahkim avukatlarının iş dünyamıza hizmet sunacağı önemli bir merkez konumuna yükselecek. Eğitimlerin sürekliliği de Bursa'yı diğer akademilerden farklı kılacak. İş dünyası temsilcilerimiz tahkim hakemleri ve avukatları ile çalışma fırsatlarını bulacaklar. Sanayiciler ve tüccarlar, tahkim merkezlerinin yetkili kıldığı tahkim hakemleri ve tahkim avukatları için yurt dışındaki hukuk ofisleri ile yüksek maliyetlerle çalışmaktan da kurtulmuş olacaklar.''

- "Bursa harika bir lokasyon"

Avrupa Tahkim Hakemleri Kurumu Genel Sekreteri Anthony Abrahams ise Uluslararası Tahkim Kurulunun ticari şirketlerin yaşadığı sorunlardan doğduğunu aktardı.

Abrahams, kurumun sorunların düzgün ve adil bir şekilde çözümlenmesi için kurulduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

''Bizim amacımız dünya çapındaki sorunları ulusal mahkemelere başvurmaksızın çözmektir. Uluslararası ticaret bazı şartları beraberinde getirir. Birilerinin başarılı olması için çok iyi bir iletişime ihtiyaç var. Çok iyi tesislere ihtiyaç var. Mükemmel bir eğitim sistemine ihtiyaç var. İhtilafların çözümlenmesi için adil bir sisteme ihtiyaç var. Ticaretin artması için Bursa bu şartları yerine getirmektedir. İletişim, eğitim ve tesisler açısından Bursa harika bir lokasyondur.''

- "Üzerimize düşen görevi yerine getiriyoruz"

UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay da üniversite olarak bu çalışmanın içinde yer almaktan gurur duyduklarını ve üzerilerine düşen görevleri yerine getireceklerini söyledi.

Ulcay, iş yaşamından milletler arası uyuşmazlıklara kadar dünyanın 100'den fazla ülkesinde başarıyla uygulanan arabuluculuk ve tahkim sisteminin Türkiye'de yeni bir uygulama olduğunu ifade ederek, şöyle dedi:

''UÜ olarak tahkim ve arabuluculuk konularında gerçekleştirilen eğitim programlarına destek verirken bu hizmetin yaygınlaştırılması noktasında da üzerimize düşen görevi yerine getiriyoruz. UÜ'de idari ve mali işler daire başkanlığımızın faaliyet alanına giren konularda biz de arabuluculuk şartını sözleşmelerimize koyan ilk üniversite olarak bu hizmetten yararlanmaya başladık.''

Konuşmaların ardından Burkay, Ulcay ve Abrahams protokolü imzaladı.

Törene, Bursa Cumhuriyet Başsavcısı Abdulkadir Şahin ile Bursa Barosu Başkanı Ekrem Demiröz de katıldı.





YORUMLAR

ETÄ°KETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.