Bursa

"İhracat Mevzuatı ve Uygulamaları" semineri

15:19 10 Mayıs 2016
"İhracat Mevzuatı ve Uygulamaları" semineri

Eski Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Genel Sekreteri İbrahim Okur, devlet tarafından ihracatın desteklenmesi ile bugün 150 milyar dolar ihracat rakamlarına ulaşıldığını belirtti.

Birlikten yapılan açıklamaya göre, bir yıl içerisinde düzenlenen 50'nin üzerinde eğitim semineriyle üyelerini her konuda bilgilendirmeyi amaçlayan UİB'in son olarak "İhracat Mevzuatı ve Uygulamaları" seminerine ev sahipliği yaptı.

UİB Konferans Salonu'nda gerçekleşen eğitimde konuşan Okur, ülkelerin kalkınması için döviz girdisinin sağlaması gerektiğinin söyledi.

İhracatın, en fazla döviz girdisi sağlayan ticari faaliyet olması sebebiyle büyük önem arz ettiğine dikkati çeken Okur, şunları kaydetti:

"Türkiye Cumhuriyeti ilan edilmeden önce 4 Mayıs 1920’de yayınlanan ve Atatürk’ün imzaladığı kararnameye göre ihracatın serbest olduğunu ve Bakanlar Kurulu dışında hiç kimse ve kurum tarafından engellenemeyeceğinin beyan edildiğini söyleyen Okur, "Bu demek oluyor ki Türkiye Cumhuriyeti, 1920’den bu yana ihracata gereken önemi vermiş, desteklemiş ve destek vermeye devam ediyor. Türkiye 1923 yılında 51 milyon dolar ile ihracata başladı ve 1 milyar dolarlık eşik ilk kez 1973 yılında aşıldı. 1980 yılı Türkiye ekonomisi için milat oldu. 24 Ocak 1980'de ekonomik istikrar tedbirleriyle ihracata yönelik sanayileşmeye geçilerek ithal ikameci politika terk edilmiştir. Devlet tarafından ihracatın desteklenmesi ile bugün 150 milyar dolar gibi rakamlara ulaşılmıştır."

Türkiye'nin yaklaşık 150 milyar dolar ihracatla dünya ihracat pazarından yüzde 0,80 oranında pay aldığını ancak bu rakamın yeterli olmadığını ifade eden Okur, bu payın daha da yükseltilmesi için kamu ve özel sektöre büyük görevler düştüğünü sözlerine ekledi.

Katılımcılara Türkiye'de ihracatın gelişimi ve dünya ihracatındaki yeri ile ihracat mevzuatı ve uygulamaları konusunda detaylı bilgiler veren Okur, ihracatın artması için öneri ve tavsiyelerini de dile getirdi.

UİB eğitimlerinin 18 Mayıs Çarşamba günü "E-Dış Ticaret Uygulamaları Semineri" ile devam edeceği bildirildi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.