Bursa

Berat Kandili

15:49 20 Mayıs 2016
Berat Kandili

Bursa Müftüsü Prof. Dr. Mehmet Emin Ay, yarın kutlanacak Berat Kandili dolayısıyla mesaj yayımladı.

Ay, mesajında, kurtuluş, af ve arınma gibi anlamlara gelen, ayrıca ramazan ayının da müjdecisi olan Berat gecesinin inananlara, kulluk bilinci ve hesap verme şuuruyla suç ve yanlışlardan kaçınmalarını, günahlardan arınmalarını ve yüce yaratıcının sonsuz rahmet ve merhametine iltica etmeleri gerektiğini bir kere daha hatırlattığını belirtti.

Kandil olarak adlandırılan bu gecelerin inananlara hızlı bir şekilde geçmekte olan hayatta durup düşünme, öze dönme ve günahlarla kirlenen gönül dünyalarını temizleme fırsatı sunduğunu vurgulayan Ay, "Ayrıca Rabbimize, kendimize ve bütün insanlığa karşı sorumluluklarımızı hatırlatır. Bu görevlerinizi ihmal edip etmediğimizi sorgulayıp hata ve günahlarımızdan tövbe ederek uzaklaşma imkanı sağlar." ifadesinde bulundu.

Berat gecesini değerlendirme imkanı bulan herkesin yüce Allah'ın Kuran-ı Kerim'deki "De ki: Ey kendilerinin aleyhine aşırı giden kullarım! Allah'ın rahmetinden ümidinizi kesmeyin. Şüphesiz Allah bütün günahları affeder. Çünkü O, çok bağışlayandır, çok merhamet edendir." (Zümer 39/53) müjdesinin farkına varması gerektiğini vurgulayan Ay, şunları kaydetti:

"İnanlar ümitlerini canlı tutmalı, bağışlamalı ve bağışlama duygularını güçlendirmelidir. Böyle mübarek gün ve geceler, Kuran'la buluşma, Hazreti Peygamber'in evrensel öğütlerine kulak verme ve O'nun sünnetiyle hayat bulma fırsatlarıdır. Bu gece, Kuran'ın bizlere öğrettiği 'Rabbimiz! Biz kendimize zulmettik. Eğer bizi bağışlamaz ve bize acımazsan mutlaka ziyan edenlerden (kaybedenlerden) oluruz' (Araf 7/23) gibi dualarla ve Sevgili Peygamberimizin bu gece bolca yaptığı 'Allah'ım! Azabından affına, gazabından rızana sığınıyorum, senden yine sana iltica ediyorum. Senin şanın yücedir. Sana yaptığım senayı, senin kendine yaptığın senaya denk bulmuyorum. Sana layık bir surette hamd etmekten acizim.' (Müslim, Salat 222/1090, İbni Mace 3841) duasıyla Yüce Rabbimize yakarma zamanıdır. Bu duygu ve düşüncelerle İslam aleminin Berat Kandili'ni kutlar, bu gecede yapacağımız ibadet, dua ve yakarışların bizleri istikamet sahibi yapmasını ve insanlığa barış ve huzur getirmesini yüce Allah'tan niyaz ederim."



YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.