Bursa

Haziran ayı enflasyon rakamları

13:49 04 Temmuz 2016
Haziran ayı enflasyon rakamları

Bursa Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (BUSİAD) Başkanı Günal Baylan, 2016 yılının ilk yarısı itibarıyla Fed'in faiz artırım kararını ötelemesi ve Brexit'in, orta vadede küresel belirsizliklerin süreceğine ve oynaklığın artacağına işaret ettiğini bildirdi.

Baylan, yazılı açıklamasında, haziranda tüketici fiyatlarının yüzde 0,47 arttığını ve yıllık enflasyon oranının yüzde 7,64 olduğunu anımsattı.

Enflasyonun şubat ayında başlayan düşüş eğiliminin, haziran ayında yönünü yukarı çevirdiğini aktaran Baylan, Merkez Bankasının haziran ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faiz oranını yüzde 7,5 düzeyinde sabit bırakarak değişikliğe gitmediğini hatırlattı.

Baylan, Merkez Bankasının hizmet enflasyonunun seyri ve birim iş gücü maliyetlerindeki ciddi artışa işaret ettiğini belirterek, likidite politikasında sıkı duruşun korunacağını vurguladı.

Geçen ay ABD ekonomisine ait zayıf veriler ve İngiltere'nin AB'den ayrılması yönünde sonuçlanan referandumun ardından küresel belirsizliklerin arttığını anlatan Balan, "Fed'in faiz artırımının yılın son çeyreğine doğru ötelendiği görülmektedir. TCMB'nin temmuz ayında da faiz indirimini sürdürebileceği değerlendirilmekle birlikte, enflasyon beklentilerinin yüksekliği ve daralan faiz koridoru, önümüzdeki aylarda indirimlerin sınırlanabileceğini ortaya koymaktadır." değerlendirmesinde bulundu.

Baylan, dış ticaret açısından mevcut veriler ve avro alanında gözlenen olumlu makro ekonomik performansın, söz konusu ülkelere yapılan ihracat artışında rol oynadığına değinerek, şunları kaydetti:

"Almanya'dan sonra önemli bir ihraç pazarımız olan İngiltere'nin Brexit ile AB üyeliğinden ayrılma kararı alması orta vadede İngiltere ve dolaylı olarak AB ülkeleri ile olan dış ticaretimiz üzerinde belirleyici olacaktır. Son dönemde Rusya ile olan ilişkilerimizin normalleşmesi yönünde atılan adımların da turizm ve ihracat performansımız üzerinde olumlu etkide bulunacağı yönündeki bekleyiş güçlenmiştir. Ancak turizm sektörü itibarıyla ele alındığında yaşanan terör saldırılarının turizm üzerinde aşağı yönlü riskler doğuracağı görülmektedir. 2016 yılının ilk yarısı itibarıyla Fed faiz artırım kararını ötelemesi ve Brexit'in gerçekleşmesi, orta vadede küresel belirsizliklerin süreceğine ve oynaklığın artacağına işaret etmektedir. Küresel ticaretin daraldığı bir ortamda, gerek Rusya ve gerekse İsrail ile ilgili ilişkilere yönelik uygulamaya konan yeni dış politika tercihlerinin ekonomi düzleminde de olumlu etkilerinin ortaya çıkacağı beklentisi piyasalara hakim olmaktadır."


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.