Bursa

Ahşabın ustaları mesleklerini canlandırmaya çalışıyor

12:13 26 Ağustos 2016
Ahşabın ustaları mesleklerini canlandırmaya çalışıyor

Bursa’da atölyelerinde aplik, hediyelik eşya gibi birçok eser üreten oyma ustaları, teknolojik ve plastik ürünlere direniyor.

Bursa'da, yıllardır ahşaplara şekil veren ustalar unutulmaya yüz tutmuş mesleklerini canlandırmaya çalışıyor.

70 yıldır babası, 40 yılı aşkın süredir de kendisi kaybolmaya yüz tutmuş ahşap sanatını yaşatmaya çalışan Ali Kireçtepe, "Bu mesleğe başlarken daha çok küçüktüm. Çıraklıktan yetişmeyim. Bu mesleği bana babam, babama da dedem öğretmişti. Babamın yanında yetişerek bu mesleği öğrendim. Mesleğimiz zor fakat dede mirası olduğu için vazgeçemiyorum." dedi.

Ahşabın uzun yıllardan bu yana en çok kullanılan malzeme olduğunu aktaran ahşap ustası Kireçtepe, "Ahşap her yer ve her sektörde kullanılabiliyor. Bugün insanlar maliyeti daha ucuz olan plastiği tercih ediyorlar. Eskiye oranla biraz daha ilgi var fakat sanat kaybı yaşanıyor. Maalesef günümüzde bunların ustaları yetişmemektedir. Bu nedenle biraz zahmet çekmekteyiz. Günümüzde ahşap ustaları çok azaldı, gelecek yıllarda bu işlerin unutulmasından korkuyoruz." ifadelerini kullandı.

Ahşabın insan sağlığına da faydalı olduğunu ifade eden Kireçtepe, "Vatandaşlar plastiğin zararlı olduğunu öğrendikten sonra ahşaba ilgi daha da arttı. Eski zamanlardaki gibi ahşaba dönülmeye başlandı." diye konuştu.

- Ahşap tutkusu

Ahşapçılar Çarşısı'nın en eski ustalarından "Tornacı Faruk" lakaplı Faruk Gündüz, "Bu işten emekli oldum ama yine de yapmaya devam ediyorum. Bu bir tutkudur. Bu mesleğe çıraklıktan başladım ve halen devam ediyorum." dedi.

Eskiye nazaran insanları ahşaba olan ilgisinin arttığını aktaran Gündüz, "Artık birçok yerde ahşap malzeme kullanılıyor. İnsanlar demir ve plastiğin zararını anladıktan sonra ahşaba ilgi arttı. Ahşabın, yapı malzemesi olarak insan metabolizmasına uygun olduğu herkesin malumu." şeklinde konuştu.

Usta İrfan Malyar da, "Günümüzde el sanatının hiç kıymeti bilinmiyor. En önce söylenen 'Bunun üzerinde ne kadar fiyatlık bir tahta var'. Maalesef sadece ahşabın maliyeti hesaplanıyor. Biz bir işi yaparken ortalama 3-4 günde yapıyoruz. Bunun el emeği filan hiç düşünülmüyor." ifadelerini kullandı.

Makine ile ahşap ürünlerinin değerinin düştüğünü aktaran Malyar, "Makine ve plastik ürünler nedeniyle ahşabın değeri çok düştü, bunlar olduğu sürece değer kazanacağını düşünmüyorum. Tabi başka sebepler de var. Mesela iyi ağaç bulmakta zorluk yaşıyoruz. Malzeme sıkıntısı büyük. Plastik ve teknoloji ürünlere karşı bakalım daha ne kadar durabileceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.