Bursa

BGF'den CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'na yanıt:

11:45 09 Mart 2017
BGF'den CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'na yanıt:

Balkan Türkleri Göçmen ve Mülteci Dernekleri Federasyonunca (BGF), CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, partisinin dünkü grup toplantısındaki Bulgaristan Türklerine yönelik ifadelerinin camiada büyük hayal kırıklığı yarattığı, açıklamada maddi bilgi hatası ve şekil yönünden eksiklik bulunduğu bildirildi.

BGF Genel Sekreterliği imzasıyla yayımlanan yazılı açıklamada, Türkiye'de Bulgar değil Bulgaristan vatandaşları bulunduğu, çoğunun aynı zamanda çifte vatandaş durumunda olduğu kaydedildi.

Bu kişilerin 1989 yılında Bulgarlaştırma sürecinin bir sonucu olarak "anavatan Türkiye"ye zorla göç ettirildiği vurgulanan açıklamada, "Sayın Kılıçdaroğlu'nun vurgu yaptığı Erdinç İsmail Hayrullah sadece Bulgaristan vatandaşı olup, çifte vatandaş değildir. Öyle ki Bulgaristan'da hem Bulgaristan hem Türkiye vatandaşı olan biri parlamentoda milletvekilliği yapamaz. Bu noktada Sayın Genel Başkan'ın yanlış bilgilendirildiği ve meseleye vakıf olmadığı görülmektedir." değerlendirmesinde bulunuldu.

DOST partisinin Türkiye'de teveccüh bulmasının doğal olduğu ifade edilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

"Sayın Kılıçdaroğlu'nun partisinin dünkü grup toplantısında Bulgaristan Türklerine yönelik kullandığı ifadeler camiamızda büyük bir hayal kırıklığı yaratmıştır. Kılıçdaroğlu'nun açıklamaları maddi bilgi hataları içerdiği gibi şekil açısından da eksiklikleri barındırmaktadır. Türk bayrağını indirmeye çalışan, camilerimize saldıran aşırı milliyetçi ATAKA partisinin eski vekillerini listelerinden aday gösteren ve anavatan Türkiye'yi ötekileştiren Hak ve Özgürlükler Hareketi, artık Bulgaristan Türklerinin temsilcisi olamaz. DOST bölünme değil, yeniden birleşme hareketidir. 26 Mart tarihinde seçimlere 13 numarayla DOST Birliği çatısı altında giren ve 'Daha özgür, daha güçlü bir ülkede daha mutlu yaşamak mümkün' sloganıyla yola çıkan bu yeni oluşumun kurucuları arasında çift vatandaş olan kişiler de bulunmaktadır. Bu çift vatandaşların arasında hem AK Parti'ye hem CHP'ye ve hem de MHP'ye aktif üye olan ve gönül veren kişiler de bulunmaktadır."

Bulgaristan'da ezilen ve horlanan kesimlerin umudu bu hareketi Türkiye'den bir partinin kurdurduğunu iddia etmenin bilgi eksikliğinden kaynaklandığı vurgulanan açıklamada, iddianın bu harekete büyük destek veren CHP üyesi kuruculara da haksızlık olduğu aktarıldı.

Açıklamada, Bulgaristan'da 26 Mart'ta yapılacak seçimlere 13 numarayla DOST Birliği çatısı altında girecek yeni hareketin, Bulgaristan'da varlığını sürdürme mücadelesi veren ezilmiş kesimler ile Türk ve Müslüman azınlığın yeni umudu olarak "bölmek için değil birleştirmek için" tarihsel akışın getirdiği mecburiyetin bir sonucu olarak ortaya çıktığı anlatıldı.

Açıklamada, "Son olarak soydaş meselelerinin iç politika malzemesi yapıldığı görülmektedir ki bu oldukça üzücü bir noktadır. Türk milletinin bekasını ilgilendiren konuların milli bir hassasiyetle ele alınması gerektiğini düşünmekteyiz." görüşü ifade edildi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.