Bursa

Duruşmada "dava sürecini sulandırma" tepkisi

14:38 10 Temmuz 2017
Duruşmada "dava sürecini sulandırma" tepkisi

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında 15 Temmuz gecesi gözaltına alınan ilk isim olan, çantasında "sıkıyönetim atama listeleri" ve "yeni yapılanma" dokümanı ele geçirilen eski Bursa Jandarma Alay Komutanı Albay Yurdakul Akkuş ile 15 sanığın yargılandığı davanın dördüncü duruşması görüldü.

Bursa 8. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada tutuklu sanıklar Akkuş ile eski rütbeli askerler Yılmaz G, Hakan K, Ali Ç, Kemal Ş, Hacı Hüseyin Ç, Ertuğrul Y, Ayhan Ş, Erkan D, Mustafa E, İbrahim Ç, Ali Y. ve Duran D. ile tutuksuz sanıklar Bilal D. ve Ali B. ile taraf avukatları hazır bulundu. Sanık Murat Y. ise SEGBİS aracılığıyla duruşmaya katıldı.

Duruşmayı, AK Parti Bursa Milletvekilleri Hakan Çavuşoğlu, Zekeriya Birkan, İsmail Aydın, Emine Yavuz Gözgeç, AK Parti İl Başkanı Cemalettin Torun ve Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz ile bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de izledi.

15 Temmuz gecesi Akkuş'u gözaltına alan ekipte yer alan, dönemin Terörle Mücadele Şube Müdürü Gökhan Eliaçık, tanık sıfatıyla dinlendi.

Eliaçık, mahkeme huzurunda, darbe girişimi sırasında yaşadıklarını ve emniyet güçleri olarak aldıkları tedbirleri anlattı.

Darbe girişimiyle ilgili gelişmeleri takip ederken Akkuş'un gözaltı emrini cumhuriyet savcısından aldıklarını aktararak, "Biz gözaltı emrini aldıktan sonra Osmangazi İlçe Jandarma Komutanlığı nizamiyesi önüne gittik. Aslında darbe girişimi olduğu için, bize zorluk çıkarılacağını düşünüyorduk. O sırada bir yüzbaşı gelip bölge komutanının emriyle bize yardımcı olacağını söyleyince memnun olduk." diye konuştu.

Eliaçık, nizamiyeden içeri girdikleri sırada yaşananlarla ilgili şunları anlattı:

"Girişte bir teğmen bize zorluk çıkarınca yanımızdaki yüzbaşı onu uyardı, içeri girdik zaman zaman fiziksel ve sözlü direnmelere maruz kaldık. Sonra odayı tespit ettik, direnmelere rağmen odaya girdik. Biz odaya girince Akkuş bazı görüşmeler yapmak için müsaade istedi, sonra vali, cumhuriyet başsavcısı ve il emniyet müdürüyle görüştü. Akkuş, teslim olmayacağı yönünde konuştu. Sonra hepsi teslim olması gerektiğini söyleyince biz de aldık onu. Ertuğrul Y'nin yanında getirdiği Akkuş'a ait olduğunu söylediği çantada bu sıkıyönetim emirleri vardı."

Eliaçık gözaltı işleminden sonra kendileri nizamiyeye gitmeden önce darbe toplantısı yapıldığı, kimlerin orada bulunduğu yönünde tespitte bulunduklarını ve bu konuda tutanak tuttuklarını dile getirerek, bu tespiti sanıkların çapraz sorgularında söylediklerine dikkati çekti.

Sanık avukatlarının tanık Eliaçık'a yönelik soruları üzerine mahkeme başkanı, avukatları tanığı yönlendirmemeleri konusunda uyardı.

Bir sanık avukatının, "Toplantı ne içerikte yapıldı?" sorusuna ise Eliaçık, "Akkuş'un talimatı üzerine oraya gelen bazı kişiler nizamiye içinde toplanmış bekliyordu. Talimatla İlçe Jandarma Komutanlığına gelen herkes nizamiyenin girişinde beklerken, içeride toplantı yapanların ne konuştuğu herhalde az çok bellidir." dedi.

- "Tank yoktu ama toplanma vardı"

Başka bir avukatın, "Ertuğrul Yüksel siz nizamiyeye girdiğinizde ne konuda karşı koydu?" sorusunu da Eliaçık, "Yaralanmadık, yumruk yemedik ama itiş kakış hep oldu." şeklinde cevapladı.

Nizamiyeye girdikleri sırada darbeye hazırlık görüp görmediğine yönelik soru üzerine Eliaçık, "Darbeye yönelik hareketten kasıt tankı alıp yola çıkmaksa yoktu ama buna yönelik hazırlık aşaması olarak toplanma vardı. Silahlı teçhizatlı bir kuvvet görmedik karşımızda, oraya toplananların hepsi alay komutanının emriyle toplanmıştır." ifadesini kullandı.

Mahkeme Başkanı sık sık sanıkları ve avukatlarını sanığa aynı soruları sormamaları konusunda uyardı.

Duruşmaya katılan Başbakanlık adına avukat Rıfat Bakan, tanığın şahit olduğu konulara yönelik sorular yöneltilmesi, yargılanıyormuş gibi sorular sorulmaması gerektiğini belirterek, mahkeme başkanına itiraz etti.

Mahkeme başkanı da tekrar sanık ve avukatlarını uyardı.

- Duruşmayı izleyenlerden sanıklara tepki

Sanıklardan Ayhan Ş. tanık Eliaçık'a, Akkuş'un odasının fiziki şartlarını sorması üzerine, mahkeme başkanı tekrar araya girerek sorunun daha önce alındığını belirtti. Sanık sorusunda ısrarcı olunca mahkeme başkanı da ısrarla aynı şeylerin sorulmasının kimseye fayda getirmeyeceğini söyleyerek uyarıda bulundu.

Sanık ve avukatlarının soruları ve bazı ısrarcı söylemleri üzerine tekrar tekrar mahkeme başkanı uyarılarda bulununca duruşmayı takip eden izleyiciler, sanıkların dava sürecini sulandırmak için bu tarz sorular sorduklarını söyleyerek tepki gösterdi.

Duruşma diğer tanıkların dinlenmesiyle devam edecek.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.