Bursa

Somuncu Baba Evi'ndeki restorasyon çalışmaları

18:20 07 Ağustos 2017
Somuncu Baba Evi'ndeki restorasyon çalışmaları

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Somuncu Baba Evi'nde yapılan restorasyon çalışmalarıyla ziyaretçilerin gönül rahatlığıyla gelip gezebileceği, oturabileceği ve ibadetlerini yapabilecekleri bir mekan ortaya çıkaracaklarını belirtti.

Bursa'da Osmanlı padişahı Yıldırım Bayezid tarafından 1399'da yaptırılan Ulu Cami'nin inşaatı sırasında işçilere ekmek dağıttığı rivayet edilen Somuncu Baba'nın evi olarak bilinen tarihi yapıda, daha önce restore edilen çilehane ve fırınının ardından diğer bölümlerdeki restorasyon çalışmaları devam ediyor.

Osmangazi Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Somuncu Baba Evi'nde devam eden restorasyon çalışmalarını inceleyerek, yetkililerden bilgi aldı.

Restorasyon çalışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Dündar, tarihi yapının birinci bölümünü oluşturan çilehane ve fırın bölümünü restore ettirerek geçen yıl ziyaretçilere açtıklarını hatırlattı.

Tarihi mekanın fırın ve çilehane bölümlerinin haricinde içinde çay ocağı, depo, çok amaçlı salonlar, dükkan, mutfak, abdesthane ve şadırvanın da bulunduğu bir külliye şeklinde olduğunu aktaran Dündar, şunları kaydetti:

"Bu bölümlerin tamamını kamulaştırarak projemizi güncelledik. Yürüttüğümüz çalışmalar kapsamında bölgede üç binayı kamulaştırarak toplam 640 metrekare alan elde ettik. Kamulaştırmalar karşılığında hak sahiplerine 533 bin lira ödedik. Anıtlar Kurulunun onayının ardından ikinci bölümün restorasyonuna başladık. Şu an çalışmalar devam ediyor. Her iki bölümün restore edilmesiyle birlikte burası çok güzel bir mekan haline gelecek."

Dündar, ikinci bölümdeki restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından Somuncu Baba Camisi'ne kadar uzanan bölümdeki evlerin kamulaştırmalarını yaparak üçüncü bölüm çalışmalarına başlayacaklarını belirterek, şunları ifade etti:

"Somuncu Baba Evi ile Somuncu Baba Camisi'ni birleştireceğiz. Ziyaretçilerin gönül rahatlığıyla gelip gezebileceği, oturabileceği ve ibadetlerini yapabilecekleri bir mekan ortaya çıkaracağız. Şadırvanı, tuvaletleri, kafeteryası, üst katta da oturma salonu ile birbirini tamamlayan güzel bir eser olacak. Burası yeniden ihya edilerek bölgenin canlanmasına katkı sağlanacak."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.