Bursa

9 il üretiyor Bursa şekerliyor

11:49 04 Aralık 2017
9 il üretiyor Bursa şekerliyor

SERGEN SEZGİN - "Kestane şekeri" denilince ilk akla gelen Bursa'da sezonu açan firmalar, kent dışında 8 ilden aldıkları kestaneleri işleyip şekerleyip ülkenin dört bir tarafına gönderiyor.

Sonbaharda hasat edilmesi dolayısıyla "hüznün meyvesi" olarak nitelendirilen kestanenin kebabı kadar şerbetli kazanlarda kaynatılarak yapılan şekeri ve çikolatalısı da ilgi görüyor. Kavanozlarda ya da hediyelik paketlerde satışa sunulan kestane şekeri, yerli ve yabancı turistlerin özellikle Bursa'ya uğradığında mutlaka tattığı lezzetler arasında yer alıyor.

Bursa'da kestane şekeri üreten firmalardan İlka Şekerleme Mamulleri ve Gıda Sanayi Limited Şirketi'nin ortağı ve genel müdürü Mümin Akgün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kestane şekerinin üretimine 23 yıl önce başladıklarını söyledi.

Kestane üretiminin bu yıl Bursa'da ve diğer bazı noktalarda fazla olmadığını belirten Akgün, "Bu durum, fiyat açısından bizi etkiledi. Ham madde fiyatlarımız yüzde 70'e varan oranlarda yükseldi. Bu doğrultuda kestane şekerinin de fiyatı artacak." dedi.

Türkiye'de 55-60 bin ton civarında kestane üretimi olduğunu ve bunun yaklaşık yüzde 20'sinin Bursa'da yapıldığını dile getiren Akgün, şöyle konuştu:

"Bu konuda dünyada ikinci sıradayız. Çin, 1 milyon tonluk üretimle birinci sırada yer alıyor. Bursa olarak kestane şekeri konusunda söz sahibi olduğumuzu söyleyebiliriz. Ham maddeyi Bursa ile Yalova, Kütahya, Balıkesir, Kocaeli, İzmir, Manisa, Aydın ve Çanakkale'den alıyoruz. Bu illerdeki bazı kırsal bölgelerde kara elmas diye geçiyor kestane. Bu yerler göç vermiyor göç alıyor çünkü son yıllarda kestaneden iyi gelir elde ediyorlar."

Türkiye'de 42 kestane şekeri üreticisi firma bulunduğunu ifade eden Akgün, bunun 40'ının Bursa'da, 2'sinin Aydın'da olduğunu aktardı.

Akgün, kestane şekerinde yıllık 3 bin ton olan ülke üretiminin yüzde 95'inin Bursa'da gerçekleştiğine dikkati çekerek, "Bursa'daki firmalar, 9 ilden aldığı kestaneyi şekerliyor, çikolatalıyor ve ülkenin dört bir tarafına gönderiyor. Yurt dışına da kestane şekeri satıyoruz." dedi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.