Bursa

Somuncu Baba Evi'ndeki restorasyon çalışmaları

17:13 29 Aralık 2017
Somuncu Baba Evi'ndeki restorasyon çalışmaları

Bursa'da Padişah Yıldırım Beyazıt tarafından 1399'da yaptırılan Ulu Cami'nin inşaatı sırasında işçilere ekmek dağıtan Somuncu Baba'nın evinde, başlatılan restorasyon çalışmaları sürüyor.

Osmangazi Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Somuncu Baba'nın evinin 2013 yılında kamulaştırılmasıyla fırın ve çilehanenin yer aldığı binanın birinci bölümün restore edilmesinin ardından nisan ayında başlatılan ikinci etap restorasyon çalışmaları devam ediyor.

Çalışmalar kapsamında tarihi binanın ahşap karkas ve taş duvarlarında yapılan restorasyon tamamlandı ve çatı üst örtüsü kapandı.

Öte yandan, şadırvan, tuvalet ve lavaboların yer alacağı zemin altı kısımdaki kazı çalışmaları ise sona erdi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, yenileme çalışmalarına başladıklarında tarihi yapının fırın ve çilehane bölümlerinin dışında, çay ocağı, depo, salon, dükkan, mutfak, abdesthane ve şadırvanın da bulunduğu bir külliye şeklinde olduğunu gördüklerini belirtti.

Anıtlar Kurulu'nun onayının ardından ikinci bölümün restorasyona başlandığını ifade eden Dündar, şunları kaydetti:

"Her iki bölümün restore edilmesiyle birlikte burası çok güzel bir mekan haline gelecek. İkinci etap restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından Somuncu Baba Camii'ne kadar uzanan bölümdeki evlerin kamulaştırmalarını yaparak, 3. kısım çalışmalarına başlayacağız.

Tarihi ev ile Somuncu Baba Camii'ni birleştireceğiz. Ziyaretçilerin gönül rahatlığıyla gelip gezebileceği, oturabileceği ve ibadetlerini yapabilecekleri bir mekan ortaya çıkaracağız. Şadırvanı, tuvaletleri, kafeteryası, üst katta da oturma salonu ile birbirini tamamlayan güzel bir eser olacak. Burası yeniden ihya edilerek, bölgenin canlanmasına katkı sağlanacak."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.