Bursa

Liberyalı gencin hayali gerçek olacak

11:05 11 Temmuz 2018 1 Yorum Var
Liberyalı gencin hayali gerçek olacak

Yaklaşık 6 bin kilometre uzaklıktaki Liberya'dan Bursa'ya Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde eğitim görmeye gelen ve hazırlık sınıfında geçirdiği rahatsızlık sonucu hayatını kaybeden Moribah Dukuly'nin ülkesine cami yaptırma hayali, hayırseverler tarafından gerçeğe dönüştürülecek.

İpekyolu Uluslararası Öğrenci Derneğinin desteğiyle 2015 yılında İlahiyat Fakültesinde eğitim görmek için Bursa'ya gelen öğrenci, 20 yaşında yakalandığı hastalık neticesinde eğitiminin ilk senesinde hayatını kaybetti.

Türkiye'den Liberya'ya direkt uçak seferinin olmaması ve ülkedeki iç karışıklıklardan dolayı ailesine ulaştırılamayan gencin cenazesi, Bursa'da defnedildi.

Sakarya'da öğrenim gören ve öğrencinin cenazesine katılan kardeşi Osman Dukuly, törendekilere "Moribah'ın okulunu bitirdikten sonra ülkesine dönmeyi ve doğduğu kasabaya bir mescit inşa ettirmeyi, ülkesinde İslami eğitime olan ihtiyaca cevap vermeyi arzu ettiğini" anlattı.

Bunun üzerine, İpekyolu Uluslararası Öğrenci Derneği ile İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Bursa Şubesinin yetkilileri, Moribah Dukuly'nin bu hayalini projeye dönüştürmek için harekete geçti.

- "Bu hayali bir vasiyet olarak almış olduk"

Projeyi yürüten İHH Bursa Şubesi Genel Sekreteri Erhan Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğrenci ile İpekyolu Uluslararası Öğrenci Derneği vasıtasıyla tanıştığını ve bir araya geldiklerinde ülkesiyle ilgili konuştuklarını söyledi.

Bu vesileyle Liberya hakkında bilgi sahibi olduğunu ve Moribah'ın yaşadığı bölgeyi tanıma fırsatı bulduğunu anlatan Doğan, "Bizlere mezun olduktan sonra aile mesleğini devam ettirmek ve imam olmak istediğinden bahsediyordu. Moribah 2015 yılında Türkiye'de vefat etti. O sırada Türkçe hazırlık sınıfındaydı. Bir ameliyat esnasında vücudu operasyonu kaldıramadı ve vefat etti." dedi.

Doğan, öğrencinin cenazesinin İlahiyat Fakültesinin yanındaki Fethiye Mezarlığı'na defnedildiğini belirterek, "Kardeşi Osman Sakarya'da okuyordu ve defin sırasında bize Moribah'ın hayallerinden bahsetti. Moribah ile birkaç konuşmamız olmuştu fakat cami yaptırma gibi bir hayalinin olduğunu bilmiyorduk. Bu hayali kardeşinden öğrenmiş olduk ve o anda bu hayali bir vasiyet olarak almış olduk. Ülkesinde hizmet etmek ona maalesef nasip olamadı ama onun vasiyet niteliğindeki hayalini gerçekleştirmek bizlere nasip olacak." diye konuştu.

Gencin doğduğu yere yaptırmayı arzu ettiği cami ile ilgili bir proje hazırladıklarını vurgulayan Doğan, şöyle devam etti:

"Yaklaşık 65 bin dolar bütçeli bu projede Liberya'nın başkentine 45 kilometre uzaklıktaki Kakata şehrinin Margini bölgesine 150 metrekarelik cami yapılacak. Bunun yanı sıra su kuyuları da açtırılacak. Ayrıca atanacak imamın 1 yıllık maaşı da proje dahilinde karşılanacak. Projenin 6 ay sonra tamamlanmasını planlıyoruz. Bölgede ciddi sıkıntılar var, kıtlık ve susuzluk hakim. Caminin yanında imarethane de yaptıracağız. Proje kapsamında su kuyusu ve aşevi yaptırmayı da planlıyoruz. Cami, aynı anda 500 kişinin ibadet edebileceği bir mekan olacak. Yaptıracağımız cami bölgedeki en büyük olacağından bu vesileyle Müslüman kabileler arasında buluşma mekanı olacağını düşünüyoruz. Bu sayede kabileler arasında kardeşliğin artacağına inanıyoruz."

- "Dünyanın en mutlu annesi"

Projenin detaylarının ve mimari çizimlerinin tamamlandığını dile getiren Doğan, "Bölgedeki cami yeri satın alındı. İnşallah 150 metrekare olacak caminin yapımına en kısa sürede başlayacağız. Çalışmaları bölgedeki partner kurumlarla yapıyoruz. Vakıf yetkililerimiz veya projeyi yürüten arkadaşlarımız o bölgeyi ziyaret ediyorlar." dedi.

Doğan, cami yerini satın almaya giden vakıftaki görevlilerin, gencin annesi Meryem Dukuly'yi ziyaret ettiğini ve bu projeden bahsettiğini vurgulayarak, "Arkadaşlarımız, annesinin Moribah'ın bu hayalinden bilgisinin olduğunu öğrendi ve Meryem Hanım arkadaşlarımıza 'Çocuğumun hayalleri gerçekleştiği için dünyanın en mutlu annesi ben olacağım' ifadelerini kullanmış." diye konuştu.

YORUMLAR

1 Yorum Var
  • Müesser İsabetli 5 yıl önce Şikayet Et
    Çok ama çok duygulandıran bir yazı.6.Mezunlar Buluşmamızda kardeşimizden bahsedildi.Rabbim mekanını cennet eylesin.Kardeşimize ne mutlu hayali gerçek oluyor.Bu sevaptan o da hisseder olacak.
    Cevapla İlk beğenen sen ol
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.