Bursa

Cumhuriyet'in 95. yılı kutlanıyor

23:28 29 Ekim 2018
Cumhuriyet'in 95. yılı kutlanıyor

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla Bursa, Çanakkale ve Yalova'da fener alayı etkinliği gerçekleştirildi, Balıkesir'de motosikletlilerin katılımıyla "Cumhuriyet Korteji" oluşturuldu.

Merkez Yıldırım ilçesi Gökdere Meydanı'nda toplanan binlerce kişi, Yıldırım Belediyesi önündeki Bayrak Alanı'na kadar ellerinde meşale ve bayraklarla yürüdü. Etkinlik renkli görüntülere sahne olurken, bazı vatandaşlar da balkonlarından alkışlarıyla yürüyüşe destek verdi.

Bayrak Alanı'ndaki etkinlikte, 1923 kadın tarafından iki ay süren çalışma sonucu 20 milyon ilmekle örülen 600 metrekarelik Türk bayrağı sergilendi. Yıldırım Belediyesi, yapımında 7'den 70'e her yaştan Yıldırımlı kadının emek verdiği Türk bayrağı ile Türkiye rekoruna imza attı.

Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, burada yaptığı konuşmada, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde başlatılan büyük bağımsızlık mücadelesinin 29 Ekim 1923'te Cumhuriyet ile taçlandırıldığını söyledi.

Burada ilk günkü ruh ve imanla, birlik beraberlik içinde Cumhuriyet'i ilelebet yaşatacaklarına dair olan inançlarını bir kez daha pekiştirdiklerini belirten Edebali, şunları kaydetti:

"Cumhuriyet bize dünün mirası değil, yarının emanetidir. Biz aldığımız bayrağı bir adım daha ileriye taşıyarak geleceğimizin teminatı olan gençlerimize teslim edeceğiz. Gencinden yaşlısına ve engellisine kadar 1923 kadınımız, 20 milyon ilmek işleyerek uğrunda destanlar yazılan bayrağımızı oluşturdular ve bayram coşkumuzu rekorla taçlandırdılar. Bayrağımızın ilmek ilmek örülmesinde emeği geçenleri kutluyor, Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere vatanımızın birlik ve beraberliği için toprağa düşen tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi şükranla anıyorum."

Binlerce kişinin katıldığı kutlama, Merve Özbey ve Manga grubunun konserleriyle devam etti.

Nilüfer ilçesi Fatih Sultan Mehmet Bulvarı'nda da binlerce vatandaş, ellerinde meşale ve Türk bayraklarıyla yürüyüş düzenledi.

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, burada yaptığı konuşmada, "Halkız biz, bu bayram bizim. Bunun için buradayız. Nilüfer'de bu coşkuyu bir kez daha yaşatan on binler iyi ki buradasınız, iyi ki buradayız, hep burada olacağız. Güneşin son ışığına dek, rüzgarın son nefesine dek burada olacağız. Ölümsüz Cumhuriyet'imize sonsuza kadar sahip çıkacağız." diye konuştu.

Havai fişek gösterisiyle meydanı dolduranlar keyifli anlar yaşadı. Kutlamalar, Haluk Levent konseriyle devam etti.

Öte yandan Bursa Büyükşehir Belediyesi Orkestra Şube Müdürlüğü tarafından, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde, şef Nilüfer Göl'ün yönetiminde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Konseri verildi.

- Çanakkale

Çanakkale'de ise 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla fener alayı yürüyüşü yapıldı.

Çanakkale Valiliği, Çanakkale Belediyesi ile Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen yürüyüş, Cumhuriyet Meydanı'nda başladı. Türk bayrakları, Atatürk posterleri ve fener taşıyan grup, İnönü Caddesi ve Kordon Boyu'ndan yürüyerek Morabbin Parkı'na ulaştı.

Program, havai fişek gösterisiyle sona erdi. Çanakkale'nin bazı ilçelerinde de fener alayları düzenlendi.

- Yalova

Yalova'da 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı'ndan başlayan etkinliğe katılanlar, ellerinde Türk bayrakları ve meşalelerle kent sokaklarında dolaştı. Cumhuriyet Caddesi, Fatih Caddesi, Spor Caddesi, İstanbul Caddesi, Cengiz Koçal Caddesi güzergahında süren yürüyüş, başlangıç noktasında son buldu.

Yürüyüş sırasında Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, elindeki mikrofonla sokaktaki ve balkonlara çıkan vatandaşların bayramını kutladı.

Etkinliğe, CHP Yalova Milletvekili Özcan Özel, Garnizon ve Karamürselbey Eğitim Merkezi Komutanı Tuğamiral Ayhan Gedik, Çınarcık Belediye Başkanı Avni Kurt, Taşköprü Belediye Başkanı Nedret Gülen ve çok sayıda vatandaş katıldı.

- Balıkesir

Balıkesir'de ise "10Riders Motosiklet Kulübü" üyeleri, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla "Cumhuriyet Korteji" düzenledi.

"Bayrağını al, motosikletine atla şehrindeki korteje katıl" sloganıyla Kuvay-i Milliye Meydanı'nda toplanan motor tutkunları, ellerinde Türk bayraklarıyla kortej boyunca korna çaldı.

Motosiklet Kullanıcıları ve Sporları Federasyonu (MKSF) Genel Başkanı Özgür Candar, kortej öncesinde, Cumhuriyet'in 95. yılı dolayısıyla motor tutkunları olarak bir araya geldiklerini söyledi.

Candar, bu korteji her yıl yaptıklarını belirterek, "Motosiklet tutkunları her zaman yanımızda. Bugün de çok büyük bir kalabalık var. Cumhuriyet'imizin 95. yılında burada olmaktan büyük keyif alıyoruz. Her yıl geleneksel olarak yaptığımız bu kortejin devamını da getireceğiz. Emniyet mensupları da bize çok destek oldu. Onlara da teşekkür ederiz. 96. yılda daha büyük bir kortejle burada bir arada olacağız." diye konuştu.

Şehir turu atan motor tutkunları daha sonra Atatürk Anıtı'nın önünde saygı duruşunda bulundu, İstiklal Marşı'nı okudu. Son olarak 10. Yıl Marşı'nı söyleyen grup, hatıra fotoğrafı çektirdi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.