Bursa

Ölmüşlerine dua etmek için gölün içine giriyorlar

06:56 27 Mart 2020 7 Yorum Var
Ölmüşlerine dua etmek için gölün içine giriyorlar

Bursa'nın İnegöl ilçesine bağlı Hamzabey'de vatandaşlar, ölmüşlerine dua edebilmek için baraj sularına giriyor. Baraj suları altında kalan üç mezarlığın durumu köylüleri üzüyor.

Elektrik üretiminde kullanılan Boğazköy barajının yaklaşık 10 yıl önce faaliyete geçmesinin ardından Hamzabey Mahallesi'nde üç mezarlığın bulunduğu araziler sular altında kaldı. Su seviyesinin düşmeye başlamasıyla kabirler yeniden görülmeye başladı.

Osmanlı'nın ilk şehidi Baykoca'nın türbesinin de yer aldığı Hamzabey Mahallesi'nin sakinleri, ölmüşlerine dua edebilmek için suların tamamen çekilmesini bekliyor. Köylülerin bazıları suların kenarında durup dua ederken, bazıları ise hâlâ suyun içinde olan mevtalarına dua etmek için çizmeleri giyip suyun içine giriyor.


Hamzabey'in geçmişinin 800 yıllık olduğunu ifade eden köy sakini Emin Türe, 'Köyümüze 2010 yılında baraj yapılmasıyla birlikte köyümüzün mezarlıkları sular altında kaldı. Şimdi sular çekilince mezarlar ortaya çıktı. Bizde dua etmeye geldik. Suyun altında kalan çok sayıda mezar var. Köyümüzün yeni mezarlığını baraj sularından uzak bir yere taşıdık. Buradakiler eski mezarlar. Bazı köylüler barajın altında kalacak olan mezarlarını yeni mezarlığa taşımıştı" dedi.

YORUMLAR

7 Yorum Var
  • alper 4 yıl önce Şikayet Et
    illa mezar başınamı gidilicek dua etmek için
    Cevapla
  • Vanlı 4 yıl önce Şikayet Et
    Fâtır-ı Hakim nasıl ki, unsur-u havayı; kelimelerin, berk (şimşek) gibi intişarlarına ve tekessürlerine (yayılma ve çoğalmalarına) bir mezraa (tarla) ve bir vasıta yapmış ve radyo vasıtasıyla bir minarede okunan ezan-ı Muhammedi (a.s.m.) umum yerlerde ve umum insanlara aynı anda yetiştirmek gibi; öyle de okunan bir Fatiha dahi, meselâ, umum ehl-i imanın emvâtına (ölülerine) aynı anda yetiştirmek için hadsiz kudret ve nihayetsiz hikmetiyle manevî âlemde, mânevî havada çok manevî elektrikleri, manevî radyoları sermiş, serpmiş; fıtri telsiz telefonlarda istihdam ediyor, çalıştırıyor." Kaynak: Mezar taşlarında neden 'ruhuna el-Fatiha' yazıyor?
    Cevapla
  • ZEKİ 4 yıl önce Şikayet Et
    ne kadar güzel bir yazı hayatımda bu konuyu böyle özetleyen yazı görmedim
    İlk beğenen sen ol
  • Vanlı 4 yıl önce Şikayet Et
    Hem nasıl ki, bir lamba yansa, mukabilindeki binler aynaya, her birine tam bir lâmba olur. Aynen öyle de, Yâsin-i Şerif okunsa, milyonlar ruhlara hediye edilse, her birine tam bir Yâsin-i Şerif düşer." (Şualar, s. 576)
    Cevapla
  • ilkerkd 4 yıl önce Şikayet Et
    boş bir haber, mezar taşına bilir, göle girmeden yapılan dua edilebilir, yeterki iste
    Cevapla
  • GERÇEKLER 4 yıl önce Şikayet Et
    Merak etmeyin ölüler boğulmaz du etmek için oraya gitmeye de gerek yok evden de yapsanız samimi ise ALLAH cc kabul eder
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.