Bursa

Korona günlerinde heyecanlandıran proje

08:39 17 Mayıs 2020
Korona günlerinde heyecanlandıran proje

Ülkemizin ve tüm dünyanın yayılmasını durdurmak için yoğun çaba sarf ettiği koronavirüsle mücadeleye damga vurabilecek proje Bursa'dan geldi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın da sıcak baktığı projenin ön siparişleri hazırlanmaya başlandı. Proje kapsamında geliştirilen ürün asansörlerin kolayca dezenfekte edilmesini sağlıyor.

Dünyanın kâbusu olan Covid-19'la mücadele hız kesmeden devam ediyor. Virüsten korunmak için her şeyden önce bireylerin kişisel hijyenlerine dikkat etmesi büyük önem taşıyor. Asansör gibi toplu olarak bulunulan yerlerdeyse virüs tehdidine karşı hassasiyeti daha fazla artırmak gerekiyor. Virüs konusunda tehlike potansiyeli yüksek olan yerlerden asansörler artık salgına karşı güvenli dezenfekte noktalarından biri haline dönüşecek.

Zira koronavirüse karşı hijyen önlemleri gün geçtikçe artarken, bu sürece adını altın harflerle yazdırabilecek proje Bursa'dan geldi.  Kişiyi tamamen dezenfekte etmeyi ve yaşadığımız süreci daha kolay bir hale getirmeyi amaçlayan projenin detaylarını,  Mustafa Konca anlattı.

Bursa'da uzun yıllardır asansör sektöründe hizmet veren Konca, "Sürece yardımcı olmak için müşterilerimize bir dezenfeksiyon işlemi yaptık ama daha sonra çok kalıcı sonuçlar elde edemediğimizi fark ettik.  Oturup düşündük ve daha pratik bir şey bulduk. Herkesin kullanabileceği, zararı olmayan, alan temizleyen ve kurulumu da kolay olan bir ürünü MG Grup ile ortak olarak çıkardık. Ürünümüz sadece Bursa ve ülkemizle sınırlı değil, dünyanın her yerine gönderebiliriz "dedi.

"ASANSÖR KABİNİ İÇİNDE BAŞTAN AŞAĞI DEZENFEKTE"

Mustafa Konca, "Ürünün içinde antiseptik özelliği olan bir dezenfektan var. Ürün bu sıvıyla beraber 4 farklı noktadan kabin alanını dezenfekte ediyor. Sistemin çalışma mantığı, kullanıcının birebir temasından ziyade ilk olarak alan temizliğiyle alakalı bir durum. Asansörün kapısı kapanıp, meşgul lambası söndükten sonra ilk olarak 10 saniye ilaçlama, daha sonra ise 20 saniye fan ile kötü kokuyu gideriyor. Bunu yaparken nefes darlığı, astım, bronşit gibi rahatsızlıkları olan kişileri düşündük ve asansör kabini boşken ilaçlama yapmasını sağladık. Bunun dışında manuel tuş koyduk. Örneğin; kişi maske ve eldiven takmış olabilir ama birileriyle temas etme ihtimali çok yüksek. Düşündüğümüzde asansör bizim eve giriş ve çıkış noktamız. Haliyle eve mikrop götürmemek için, kronik rahatsızlığı olmayan kişiler manuel tuşla eve girmeden önce kabinde kendilerini baştan aşağı dezenfekte edebiliyorlar ve asansöre bindiğinizde kabin tamamen steril olmuş oluyor" diye konuştu.

"ÜRÜNÜ FARKLI ALANLARDA DA KULLANABİLİRSİNİZ"

Patent başvurularını yaptığını ve ürünün patentini aldığını söyleyen Mustafa Konca, "Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile görüştük. Olumlu dönüşler aldık. Ürünü tamamen faydalı bir model olarak piyasaya çıkarmayı düşünüyoruz. Şu anda haftalık 100 adet ürün çıkarabiliyoruz. Ürünü temin etmek isteyenlere cevap verebiliriz. Ayrıca ürünü sadece dezenfekte için değil, farklı alanlarda da kullanabilirsiniz. Yazın serinlemek için içine su ya da güzel koku, parfüm koyabilirsiniz. Ürünümüzde ayrıca gösterge planı var. İçindeki sıvı yüzde 20'nin altına düştüğünde sinyal veriyor. Alacağınız ürün 1.500 tıklama yapıyor. Yani aldığınız ürünü uzun bir süre kullanabileceksiniz" ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.