Bursa

Zehre dönüşen Nilüfer Çayı, kaynağında tertemiz

13:14 28 Haziran 2021 7 Yorum Var
Zehre dönüşen Nilüfer Çayı, kaynağında tertemiz

Siyaha bürünen Nilüfer Çayı’nın kaynağında içilebilecek kadar temiz olduğu tespit edildi. Soğukpınar mevkiinde kayalıkların arasından çıkan Nilüfer Çayı'nın kaynağı ve Uludağ'ın eteklerindeki yatağı, dronla havadan görüntülendi.

Uludağ'dan başlayıp, ovadaki birçok dere ve Susurluk Çayı ile birleşerek, Karacabey'den Marmara Denizi'ne dökülen yaklaşık 200 kilometrelik Nilüfer Çayı, atıklar nedeniyle kirli akarken verimli toprağa sahip olan Bursa Ovası'nda tarım ve hayvancılığı etkiliyor, Marmara Denizi'nde ciddi kirliliğe neden oluyor.

KAYNAĞINDAN İÇİLEBİLİR

Kaynağını Uludağ'ın eteklerindeki Soğukpınar bölgesinden alan Nilüfer Çayı'nın çıktığı kaynak ve Bursa Ovası'ndaki atık sularla birleştiği nokta dronla havadan görüntülendi. Karacabey boğazından zift renginde zehirli olarak Marmara Denizi'ne boşalan Nilüfer Çayı, kaynağından içilebilir durumda çıkıyor.

“SUYA ELİNİZİ DAHİ SOKAMIYORSUNUZ, YARA OLUYOR”

Nilüfer Çayı'nın atık deresi haline döndüğünü belirten Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği (DOĞADER) Başkanı Sedat Güler, "Nilüfer Çayı, Bursa'nın en önemli su kaynaklarından biri. Uludağ'da doğduktan sonra birkaç kaynakla daha birleşip, 200 kilometre yol çizdikten sonra Marmara Denizi'ne boşalıyor. Tarımsal faaliyetlerin, içme suyunun, balık yetiştiriciliğinin olduğu çaydı. Bursa Ovası'nın bereketli ürünlerinden çoğu, bu suyla sulanıyordu. Şu anda sulama suyu olarak kullanılamıyor. Suya elinizi dahi sokamıyorsunuz çünkü yara oluyor. Akan su, Uludağ'dan akan su değil, evsel atıkların, kanalizasyon atıklarının ve fabrika atıklarının kirlettiği atık deresi haline döndü. Burası Uludağ'ın eteklerindeki Soğukpınar Mahallesi'nin üzerindeki Aras Şelalesi. Nilüfer Çayı'nın Uludağ'dan doğduğu yer. Bursa'daki birkaç akarsu ve dereyle birleşerek Nilüfer Çayı oluşuyor. Buradaki su içilebilir nitelikte. Elimizi yüzümüzü yıkayıp, şişeye doldurduktan sonra rahatlıkla içebileceğimiz bir su. Ne yazık ki bu suya ne yapıyorsak kirletiyoruz" dedi.

“TAMAMEN BİR KİMYASAL ATIK”

Nilüfer Çayı'nın kaynağında su içen Sedat Güler, "Biz geçtiğimiz yıllarda kentin yöneticilerine bazı raporlar verdik. 7-8 yıl önce bize artıma tesisi kurulacağı yönünde sözler verildi. Ne yazık ki bir arıtma tesisi yapılmadı. Marmara Denizi'ndeki müsilajı yaratan en büyük etkenlerden biri kirliliktir diyoruz ama bu suyu biz su değil kimyasal su olarak Marmara Denizi'ne bırakmaya devam ediyoruz. Buradaki suda elimizi yüzümüzü yıkadık. Susuzluğumuzu giderdik fakat bu su Bursa Ovası'na indiğinde içinde hiçbir canlı yaşamıyor. Elimizi dahi sokamıyoruz, yaralar oluşuyor. Tamamen bir kimyasal atık ve foseptik atığı haline dönüyor" diye konuştu.

YORUMLAR

7 Yorum Var
  • KOYUN GİBİYİM 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu bir iddia değil benim yorumum. Siz üstünüze alınmayın. Havamız, suyumuz, ekmeğimiz, sebzemiz, meyvemiz, kirletiliyor, hastalanıyoruz, nefes alamıyoruz ölüyoruz yine de sesimiz çıkmıyor. Kimse bu olanlara itiraz etmiyor, mücadele etmiyor, direnmiyor. Devletler de dahil, hiç kimse bu gidişe "Dur." demiyor. Engel olmaya, düzeltmeye çalışmıyor. Sürü nereye biz oraya!
    Cevapla
  • MİSAFİR 2 yıl önce Şikayet Et
    Allah bize havayı da suyu da ekmeği de tertemiz veriyor ama biz kirletiyoruz. Sonra da kuraklık, kıtlık diye şikayet ediyoruz. Allah gerçekten çok cömert, çok sabırlı.
    Cevapla
  • Yerli ve Milli 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu güzelim nilüfer çayını içilecek su iken lağım suyuna çevirenlere yuh, yazıklar olsun !..
    Cevapla
  • Hayat 2 yıl önce Şikayet Et
    Mashallah denizler yetmedi simdi de su kaynaklarimizda sira. Bu gidisle icecegimiz temiz suyumuz olmayacak.
    Cevapla
  • Hüseyin 2 yıl önce Şikayet Et
    2872 Sayılı Çevre Kanununda her şey yazıyor. Bu Kanunda çok ağır yaptırımlar olmasına nazaran sorumlu kişilerin görevlerini yapmadıklarına inanıyorum. yapsalar bu dereler böyle akmaz. Senelerdir bu derelerden kimyasal atıklar akıyor. Türkiye de seyrediyor. Para cezaları caydırıcı değil, İşyeri kapatılması lazım, 2. ihlalde direk Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunularak sorumlular hakkında yasal işlem başlatılarak kirliliğin durumuna göre hapse atacaksın. Bak bir daha yapabilirler mi.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.