Çanakkale

"Tarihi Kentler Birliği Çanakkale Buluşması" başladı

10:52 12 Eylül 2015
"Tarihi Kentler Birliği Çanakkale Buluşması" başladı

Tarihi Kentler Birliği Çanakkale Buluşması, çok sayıda belediye başkanı ve temsilcisinin katılımıyla başladı. 

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Kongre ve Fuar Merkezi'nde düzenlenen "Tarihi Kentler Birliği Çanakkale Buluşması"nın açılışında yaptığı konuşmada, toplantıya, 77 belediye başkanı, 20 belediye başkan vekili, 15 belediye başkan yardımcısı, 86 belediye meclis üyesi, 31 müdür ve uzman ile ÇEKÜL ve Tarihi Kentler Birliğinden çok sayıda üye ile Çanakkaleli ilçe ve belde belediye başkanları, STK'lar, kurum ve kuruluş temsilcileri, muhtarlar ve çok sayıda davetlinin katıldığını belirtti.

Gökhan, Tarihi Kentler Birliğinin "Anadolu buluşması"nın Çanakkale'de ilk kez düzenlenmediğini, ilk buluşmanın 100 yıl önce yine Çanakkale'de yapıldığını, bunun Trakya, Ortadoğu, Balkanlar ve Kuzey Afrika'nın da buluşması olduğunu dile getirdi.

Ülgür Gökhan, şöyle devam etti:

"Yöresi, kökeni, rengi, mezhebi ne olursa olsun gönüller 100 yıl önce burada buluşmuştu. Bu topraklar altında yatıp ölümsüzlüğü tadanlar, bugün burada buluşan sizlerin geldiği yerlerden ve hatta daha uzaklardan çıkıp gelmişti. Neredeyse her evden gelen bir genç, Çanakkale'den bir daha geri dönememişti. Huzurlarınızda ruhları şad olsun diyor, aziz hatıralarını saygıyla selamlıyorum. Vurgulamalıyım ki, savaş çığırtkanlarının sesinden daha kötüsü, barışı isteyenlerin kayıtsızlığıdır. Ne mutlu ki Tarihi Kentler Birliği bu konuya kayıtsız kalmamıştır. Biz de Çanakkale Belediyesi olarak daima barışa vurgu yapıyor, Çanakkale'yi barışın kenti olarak tanımlıyor, her fırsatta 'Barış kültürümüz olsun' diyoruz. En kötü barışın en iyi savaştan daha iyi olduğunu biliyoruz. Biliyoruz çünkü binlerce Mehmetçiğin, Anzak, İngiliz, Fransız askerinin toprağa düştüğü bir şehrin yaşayanlarıyız."

Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Başkanı ve Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Başkanı olan Prof. Dr. Metin Sözen ise birliğin 15 yıldaki en büyük başarısının, üyesi, sırası gelen ve yeni seçilenler dahil kimsenin kimseye hangi partiden seçildiğini sormaması olduğunu vurguladı.

Çanakkale Valisi Hamza Erkal da barış başlığı ile böyle bir toplantıya başlamanın içinde bulunulan bu acılı karanlık günler içinde çok önemli olduğunu düşündüğünü söyledi.

Konuşmalarının ardından konuklar ÇTSO Kongre ve Fuar Merkezi'ndeki Piri Reis Müzesi'ni gezdi.

Tarihi Kentler Birliğinin Çanakkale'deki etkinlikleri, panel ve kent gezisi ile devam edecek.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.