Çanakkale

Üzümün en faydalı yeri çekirdeği

11:17 08 Kasım 2015
Üzümün en faydalı yeri çekirdeği

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kasım Arık, içindeki maddeler ve vitaminler dolayısıyla üzümün çekirdeğiyle tüketilmesi gerektiğini söyledi. 

Arık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada üzümün yaklaşık 15 bin çeşidi olduğunu, bunun da yaklaşık bin 200 çeşidinin Türkiye'de yetiştirildiğini bildirdi.

Üzümün çekirdeğinde "protoantosiyanidin" ve "flavonoid" denilen maddeler olduğuna işaret eden Arık, geleneksel tıbbın çok yaygın kullanıldığı Çin'de daha sonra Fransa, Almanya ve ABD'de yapılan çalışmalarda söz konusu maddelerin birçok özelliğinin yeni yeni ortaya çıkarıldığına işaret etti.

Arık, özellikle siyah üzümün çekirdeğinde yoğun olarak bulunan bu maddelerin anti kanserojen özelliği taşıdığını belirterek, "Anti kanserojen deyince bütün kanser türlerine değil de daha ziyade kolon, akciğer, meme, prostat ve bazı bağırsak kanserlerinde bu maddelerin, özellikle fareler üzerinde yapılan deneylerde kanserli hücre sayısını yüzde 40 oranında azalttığı, hayvanların ömürlerini iki ya da üç kat uzattığı tespit edilmiştir" diye konuştu.

Üzümün kuvvetli bir antioksidan olduğunu vurgulayan Arık, şöyle devam etti:

"İçerisindeki maddelerden dolayı damarların elastik, halojen yapısını güçlendirmekte. Bu sayede varis, dolaşım bozukluğu hastalıklarının sayısının düşmesine neden oluyor. Bunun dışında damar geçirgenliğini düşürüp, kanamaların azalmasını sağlıyor. O yüzden geleneksel tıbbın yoğun olarak uygulandığı ülkelerde, varis, hemoroid, iç kanama olasılığı yüksek olan veya kalp ameliyatı geçirmiş hastalarda üzüm çekirdeğinden yapılan ekstralar sıklıkla kullanılmaktadır."

- Cilde de iyi geliyor

Yrd. Doç. Dr. Kasım Arık, ciltte bulunan elastin, kolojen denen bazı maddelerin, dokuların gerginliğini düzenlediğini, cilt yaşlanmasını geciktirdiğini, bazı deri hastalıklarını azalttığını ifade ederek, üzümün de söz konusu maddeleri desteklediğini bildirdi.

Üzümün sayılamayacak kadar çok faydası bulunduğuna işaret eden Arık, şunları kaydetti:

"Diyabetli hastalarda kan şekerini düzenleyici etkisi vardır. Üzümün kendisi şeker içermekte, fazla yenildiği zaman şeker hastalarında şeker oranını arttırmaktadır. Ancak düzenli ve az miktarda tüketildiği zaman özellikle çekirdekleriyle beraber insülinotropik özelliğinden dolayı kan şekerini de düzenlemektedir. Hem beyaz, hem siyah üzüm bütün bu maddeleri barındırmakta. Ancak bu maddeler siyah üzümlerde biraz daha fazla yoğunlaşmış halde."

Arık, üzümü çekirdeğiyle tüketilmesi tavsiyesinde bulunurken, şu bilgileri verdi:

"Her ne kadar çekirdeğindeki madde kendisinde ve kabuğunda bulunsa da çekirdekteki maddeler 15 veya 20 kat daha fazladır. Yapılan araştırmalarda üzümün ve çekirdeğinin diğer ürünlere göre E vitamini bakımından 40- 45 kat, C vitamininde ise narenciye ürünlerine göre yaklaşık 20 kat daha fazla olduğu görülmüştür. Üzümün çekirdeği aynı zamanda anti kanserojen etkiye sahip. Kalp ve böbrek hastalıklarının tedavisinde yardımcı oluyor. Halk dilinde fil hastalığı olarak bilinen vücuttaki beyaz kan dolaşımı tıkanıklığı sorununda üzüm olumlu rol alıyor. Üzüm çekirdeğinde B vitamini zengin olduğu için saç hücrelerini canlandırmakta, saçların zayıf olanlarını güçlendirmekte, az olanlarını da çoğaltmaktadır."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.