Çanakkale

Dünya İnsan Hakları Günü

15:27 10 Aralık 2015
Dünya İnsan Hakları Günü

 Çanakkale Kırım ve Dobruca Tatarları Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Erol Günaydın, yıllar önce Kırım ve Kafkas halkına yapılanların, günümüzde Türkmenlere uygulandığını söyledi.

Dernek üyeleri, Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya geldi. Ellerinde Türk ve Kırım bayrakları taşıyan üyeler, Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktı ve saygı duruşunda bulundu.

Günaydın, törende yaptığı konuşmada, Stalin'in Kafkas ve Kırım halkına baskı uyguladığını hatırlattı.

Kırım ve Kafkas halkının tren vagonlarına silah zoruyla bindirildiğini ve bir bölümünün yollarda öldüğünü belirten Günaydın, şöyle konuştu:

"Josef Stalin 1944 yılında Kafkas halklarına karşı baskı yapmıştır. Buna Kırım da dahil olmuştur. Bahane olarak 'Almanlarla ortak iş yaptı' düşüncesi hakim olmuştur. Kırım ve Kafkas halkına yapılanlar, günümüzde Türkmenlere uygulanıyor. Kafkas halkları, Kırım Tatarları, Çeçenler, Çerkezler, İnguşlar, bütün Türk halklarına sürgün uygulanmıştır. Sürgünde 1 milyon 500 bin kişi yurtlarından edilmiş ve Rusya'nın, Sibirya'nın ıssız çöllerine ve Mankalya'daki hapishanelere gönderilmiştir."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.