Çanakkale

Anzakların torunları Gelibolu'yu çiçek bahçesine çevirdi

11:18 16 Mart 2016
Anzakların torunları Gelibolu'yu çiçek bahçesine çevirdi

İSMAİL ERSAN - Çanakkale'de savaşan Anzakların torunlarının, Çanakkale Savaşları törenlerine gelirken yanlarında getirip bölgeye bıraktıkları tohumlardan açan gelincik ve biberiyeler, Gelibolu Yarımadası'nı kırmızı ve mora bürüdü.

Çanakkale Savaşları sırasında Gelibolu Yarımadası'nda hayatını kaybeden Anzak askerlerini temsil ettiğine inandıkları gelincik ve biberiye çiçeklerine ayrı bir önem veren Avustralyalılar ve Yeni Zelandalılar, 1921'den bu yana yapılan törenlere gelirken yanlarında bu çiçeklerin tohumlarını getiriyor. Ziyaretçiler, bu tohumları genellikle Anzak mezarları ile o dönemde savaşılan cephelere ve civarına bırakıyor.

Geçmiş yıllarda bırakılan tohumlar ilkbaharın gelmesi ve havaların ısınmasıyla çiçek açınca deniz kıyısından Anzak Cephesi'ne uzanan Şarapnel Vadisi ile Anzak mezarları kırmızı ve mora büründü.

Hemen her mezarın başında mutlaka bir gelincik ya da biberiye görünürken Gelibolu Yarımadası'nda birçok yerde de bu çiçeklere rastlanıyor.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mithat Atabay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Avustralyalılar ve Yeni Zelandalıların, Gelibolu Yarımadası'nı hatırlarken özellikle iki çiçekten söz ettiklerini, bunlardan birinin biberiye diğerinin ise gelincik olduğunu söyledi.

Atabay, "Özellikle batılı ziyaretçiler, Gelibolu Yarımadası'nı ziyaret ettiklerinde ve orada hayatlarını kaybeden askerleri hatırlarken yanlarında mutlaka bu iki çiçekten bir tanesini getirirler. Hatta orayı ziyaret edenler, özellikle mezar taşlarının başında gelincik çiçeğini mutlaka görmüştür" dedi.

Savaş sırasında, Batı Cephesi'nde, bir Anzak askerinin hayatını kaybettiğini ve gömülmesi gerektiğini anlatan Atabay, "Anzaklar, 1921'deki Çanakkale anma törenlerinden itibaren gelincik ve biberiye getirerek burada ölen askerlerin mezarlarına bırakıyorlar. Bu çiçekler, onlara ölen askerlerini hatırlatıyor" görüşünü kaydetti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.