Çanakkale

"Süt piyasasına müdahaleyi sanayiciler de desteklemeli"

11:33 16 Mart 2016
"Süt piyasasına müdahaleyi sanayiciler de desteklemeli"

ALTUĞ ACER - SEYHAN KIRICI - Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı Mehmet Özkurnaz, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in "süt piyasasına müdahale" talimatına ilişkin, "Sayın Bakan bu konuda hassasiyetini dile getiriyorsa biz de sivil toplum kuruluşları olarak bunu desteklemek zorundayız. Özellikle sanayiciler de bu duruma anlayışla yaklaşmalı" dedi.

Özkurnaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bakan Çelik'in et ve süt sektörü paydaşları ile sivil toplum örgütlerini defalarca toplantıya çağırdığını ve görüşmeler gerçekleştirildiğini hatırlattı.

Bazı sanayicilerin, sütü 1 lira 15 kuruş olan referans fiyatının altında aldığını belirten Özkurnaz, “Ege Bölgesi'nde süt fiyatları gerçekten 80 kuruşlarda, 75 kuruşlarda. Bazı sanayiciler, süt tozu yapmak için Bakan Bey ile yaptıkları toplantılarda bu fazlalığı aşmak adına 'Biz bu sütleri alır, süt tozu yaparız' deseler de alana çıktıklarında sütü kendileri almayıp aracılara 80 kuruşa toplatıyor, 90 kuruşa da fabrikaya teslim ediyorlar" diye konuştu.

Çanakkale, Bursa, Tekirdağ ile Balıkesir'in bazı bölgelerine bakıldığında üreticinin eline normalde 90 kuruş ila 1 lira geçtiğini anlatan Özkurnaz, bunun doğru bir fiyatlandırma olmadığını dile getirdi.

-"Müteahhitlik sistemi"

Sanayicinin "müteahhitlik sistemi" adı altında aracıları piyasaya sürerek ciddi anlamda üreticiye sıkıntıya soktuğunu öne süren Özkurnaz, "Üretici, kredi ile almış olduğu hayvandan girdi maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı para kazanamıyorsa yapacağı ilk iş bunları kesime göndermek olacaktır. Şu anda mezbahalardan duyuyoruz, inek kesimlerinin çok artığı söyleniyor. Sayın Bakan bu konuda hassasiyetini dile getiriyorsa biz de sivil toplum kuruluşları olarak bunu desteklemek zorundayız. Özellikle sanayiciler de bu duruma anlayışla yaklaşmalı. Ege ve İç Anadolu, potansiyel sütün çok olduğu bölgeler. Buralarda süt fiyatlarının 80 kuruşlara, 70 kuruşlara çekilmesini gerçekten utanç verici bir durum olarak değerlendiriyorum" ifadelerini kullandı.

Özkurnaz, bakanlığın sanayiciye yönelik 4 bin 500 liralık süt tozu desteğinin çok önemli olduğunu vurguladı.

Sanayicilere çağrıda bulunan Özkurnaz, şöyle devam etti:

"Sanayici dürüst olmalıdır, aracı koymadan sütü almalıdır. Dişi materyallerin özellikle kesime gitmesi demek, Türk toplumu ve çiftçileri olarak ayağımıza kurşun sıkmak demektir. Paramız yine ithalata gidecektir. Ülkenin gerçek anlamda cari açığını da hayvancılık ithalatı büyütmektedir diye değerlendiriyorum. Biz ülkemizdeki çiftçilerimize, sütçülerimize ve dürüst sanayicilerimize sahip çıkmak zorundayız. Bunların da desteklenmesi gerekmektedir. Bakanlığımız da sanayicinin yaptıklarını net şekilde görebilmektedir ve gerekli müeyyidelerin uygulanmasında fayda vardır."

- "Bizi çok mutlu ettiler"

Bigadiç Süt Üreticileri Birliği Başkanı Murat Değer de Çelik'in talimatını öğrendikten sonra üreticilerin tekrar umutlandığını dile getirdi.

İlçedeki en önemli gelir kaynağının süt üreticiliği olduğunu aktaran Değer, birlik olarak süt piyasasına yapılan müdahaleyi çok olumlu karşıladıklarını anlattı.

Bigadiç'ta aylık ortalama 7 bin 500 ton süt üretildiğine değinen Değer, "Bakanlığın açıklamasına göre, eldeki sütler Et ve Süt Kurumuna (ESK) teslim edilecek ve süt tozuna dönüşecek. Ayrıca Ulusal Süt Konseyinin belirlediği 1,15 fiyatı ile alınması ayrı bir güzellik. Hem elimizdeki sütler alınacak hem de hak ettiği değerden paramızı alacağız. Birlik olarak, bakanlığın göstereceği noktalara sütü taşımaya hazırız. Bunun için hemen bir araç tahsis etmeyi düşünüyoruz" diye konuştu.

Değer, ilçede pek çok üreticinin yeni yatırımlar yaptığına ancak alımlar olmamasından dolayı zarar ettiğine işaret etti.

Uygulama sayesinde üreticinin yeniden ayağa kalkacağını vurgulayan Değer, "Birliğimize kayıtlı bin 200 civarında süt üreticimiz var. İlçenin geçim kaynağı süt üretimi ancak bu aralar büyük firmalar ya sütümüzü almıyor ya da değerinden daha düşük fiyata talep ediyor. Markette 2,5-3 lira olan süt, üreticiden bazen 1 liranın altında gidiyor. Bakanlık, Ulusal Süt Konseyinin belirlediği fiyat üzerinden alım yapacak. Bizi çok mutlu ettiler. Bigadiç halkı olarak Sayın Bakanımız Faruk Çelik'e teşekkürlerimi sunuyorum" değerlendirmesini yaptı.

Bakan Çelik, çiğ süt alımlarında aracıların haksız kazanç elde etmesini engellemek ve süt veren hayvanların kesimini önlemek için süt piyasasına müdahale talimatı vermişti. Çelik'in talimatları doğrultusunda ESK, süt piyasasının regülasyonu için ihtiyaç duyulan bölgelerde süt toplama ve süt tozu üretimi konusunda firmalarla anlaşma yapacak. Üretilen süt tozunu iç ve dış piyasaya arz edecek ESK, çiğ sütün litresini Ulusal Süt Konseyinin bu yılın ilk yarısı için belirlediği 1,15 liradan alacak.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.