Çanakkale

Çanakkale şehidinin mektupları kitaplaştırıldı

12:59 04 Nisan 2016
Çanakkale şehidinin mektupları kitaplaştırıldı

Çanakkale Savaşları sırasında şehit olan Üsteğmen Sabri Efendi'nin eşine yazdığı mektuplar, Valiliğin desteğiyle kitap haline getirildi.

Çanakkale Valisi Hamza Erkal, düzenlediği basın toplantısında, Çanakkale Savaşı sırasında cephede görev yapan bir subayın, iki çocuğuyla geride bıraktığı çok sevdiği eşine yazdığı mektuplara 101 yıl sonra ulaşıldığını, bunun kitaplaştırılarak yeni nesillere aktarılmaya çalışıldığını söyledi.

Çanakkale'ye dair yayımlanmış birçok kitap bulunduğunu anımsatan Erkal, "Cephede yaşananlara dair özellikle şehit olanların yazdıkları hatıratlar da var. Ancak bu çalışmayla cephe gerisindeki eşine mektup yazan ve şehit olan bir subayımızın mektuplarına ulaşılmış oldu. Ailesinde bu mektuplar mevcutmuş, Lokman hocamız torunlarına ulaştı ve mektupları kitap haline dönüştürdü. Biz de Çanakkale Valiliği olarak buna destek verdik." diye konuştu.

Erkal, kitabın nadir bir eser olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Daha önce yayımlanmış bildiğimiz kadarıyla bu tür bir kitap vardı. Bu da ikincisi. İlk defa gün yüzüne çıktığı için özellikle Valilik olarak destek verdik. Cephede yaşananları çok güzel şekilde tasvir ediyor. Ayrıca Sabri Efendi'nin eşinden gelen mektuplar da cephe gerisinde yaşananlarla ilgili detaylı bilgiler veriyor. Okuduğunuzda, vatanın ne kadar kıymet ifade ettiğini göreceksiniz. Hatta mektuplarda eşine yazdığı satırlarda, 'Kıymetli zevcem, biliyorsun ki vatan her şeyden daha kıymetlidir. Vatan olmazsa bizim hayatta kalmamızın bir anlamı yok.' gibi ibareler de yer alıyor."

- "Vatan aileden önce geliyor"

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Lokman Erdemir ise Sabri Efendi'nin yazdığı mektuplarda vatanın aileden bile önce geldiğinin öne çıktığını söyledi.

Erdemir, Çanakkale Muharebeleri ile ilgili birçok eser yazıldığını ancak bunların genelde savaştıktan sonra veya evine döndükten sonra yazılan hatıralar ve günlükler olduğuna işaret etti.

Eserin, cepheden cephe gerisine, şehit olmadan önce yaşadıklarını ailesine aktarması açısından çok önemli olduğunu aktaran Erdemir, şunları kaydetti:

"Savaş sadece cephede olmaz. Asıl hayatın devam ettiği cephe gerisidir. Zira cephedeki her bir fert geride evlat, anne, baba ve dayı bırakıyor. Neden savaşıyorlar? Onların yaşadığı bu vatanı muhafaza etmek için. Biz de ÇOMÜ'deki araştırma görevlisi Erhan Acar ile subayımızın torunlarına ulaştık ve bu mektupları Çanakkale Valiliğinin katkılarıyla gelecek nesillere ulaştıracak bir çalışma haline getirdik."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.