Çanakkale

Avustralyalı turistlerden "Gelibolu'ya gelin" çağrısı

11:26 07 Nisan 2016
Avustralyalı turistlerden "Gelibolu'ya gelin" çağrısı

MEHMET BAYER - Çanakkale Kara Savaşları'nın 101. yıl dönümü dolayısıyla 24-25 Nisan'da Gelibolu Yarımadası'nda yapılacak törenler öncesi bölgeye gelen Avustralyalı turistler, tarihi bölgeleri ziyaretleri sürdürürken, vatandaşlarına Türkiye'ye gelmeleri yönünde çağrıda bulundu.

Turlarla bölgeye gelen Avustralyalılar, rehberler eşliğinde savaşların geçtiği alanları, anıtları ve mezarlıkları ziyaret ediyor, çıkarma harekatı hakkında bilgi alıyor.

Turistler, yanlarında getirdikleri fotoğraf makineleri ve kameralarla alanın bol bol fotoğrafını çekip, görüntüsünü kaydediyor. Özellikle Anzak Koyu ve civarındaki savaş alanlarına ilgi gösteren Avustralyalılar, Lone Pine (Tek Çam) Anıtı ve mezarlığını da gezip, mezar taşlarının üzerindeki yazıları okuyor.

- Dedesinin savaştığı alanları gezdi

Avustralya'da çiftçilik yapan Marcus Winter Cooke, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gelibolu Yarımadası'nda bulunmaktan dolayı çok mutlu olduğunu belirterek, savaş alanlarının bakımına özen gösteren yetkililere teşekkür etti.

Dedesinin 101 yıl önce Gelibolu Yarımadası'na savaştığını aktaran Cooke, "Dedem W.L. Cooke, 101 yıl önceki çıkarma harekatında görev almış. Savaş sırasında yaralanmış, götürüldüğü Limni Adası'nda tedavi edilmiş. İyileştikten sonra tekrar Gelibolu'ya dönmüş. Yarımada boşaltıldıktan sonra buradan ayrılmış." dedi.

Cooke, Gelibolu Yarımadası'nı oldukça dokunaklı bir yer olarak bulduğunu ifade ederek, "Burasının önemini, ulusumuzun doğumunun bir dönüm noktası olduğunu çok iyi biliyoruz. Bu yüzden de buralara çok değer veriyoruz. İlk kez geldim. Gelibolu Yarımadası gerçekten güzel bir düzen içinde. İyi bakılıyor." diye konuştu.

- "Kendimi güvende hissettim"

Cooke, bir süre önce Avustralya Dışişleri Bakanlığınca Türkiye'ye seyahat edecek vatandaşlarına yaptığı uyarıyla ilgili olarak şunları söyledi:

"Terör olayları dünyanın bir parçası. Bu dünyada yaşıyoruz ve bu küresel bir sorun. Ben bunu tam anlamıyla dikkate almıyorum. Bu yüzden önüme bakıyorum. Buraya gelmeden önce Avustralya'da Türkiye'ye gitme konusunun çok iyi bir fikir olmadığını söylemişlerdi özellikle İstanbul için. Ama bunu hiçbir şekilde dikkate almadım. Kendimi buraya geldiğimden beri çok güvende hissettim. Bütün Avustralyalılara burayla ilgili dilek ve isteklerini yerine getirmelerini, terörizmin onları korkutmasına izin vermemesini istiyorum."

Bölgeye ziyaret eden 20 yaşındaki oğlu William Winter Cooke ise Çanakkale Savaşları'nı "üzücü bir savaş" olarak nitelendirdi.

Kendi yaşındaki insanların savaş sırasında kaybının, trajedinin boyutunun üzücü olduğunu aktaran Cooke, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tamamıyla gereksiz kayıplar verilmiş. Barış dolu bir dünyada doğduğum için çok şanslıyım. 101 yıl öncesi doğmuş olsaydım, buradaydım. Kendimi onların yerine çok koymak istemiyorum. Savaşlar sırasındaki gibi ıslak ayakkabılarla gezmek istemiyorum. Öyle bir ortamda bulunmak nasıl bir şey olabilirdi onu da bilmiyorum. 101 yıl sonra burada, barış ortamında bulunmaktan dolayı da çok mutluyum. Gelibolu Yarımadası'nın nasıl bir yer olduğunu, buraya gelmeden anlayamazsınız. Onun için her Avustralyalının buraları görmesi, her dönem gelip gezmesi gerekir."

Eşi ve kızıyla Gelibolu Yarımadası'na gelen Ian Holmes ise 101 yıl önce bölgede savaşanların kendi yaşında olduğunu aktardı.

Holmes, çok dokunaklı bir yerde olduğunu belirterek, "Kendimizi sürekli savaş filmleri izleyerek büyüttük ama gerçeğiyle kıyasladığınız zaman gerçekten buraların çok zorlu doğa koşulları var. Engebeli bir arazi. Gerçekten o dönemde savaşanlar için zor bir durummuş." ifadesini kullandı.

Türkiye'ye gelmeden yaşananları öğrendiğini, bazı terör olaylarını duyduğunu anlatan Holmes, şunları kaydetti:

"Başta bir tereddüt ettik, ama yine de rezervasyonumuzu yaptık ve buraya geldik. Bu tip olaylar her zaman olabilir. Buraya gelirken de böyle bir yerde olmayacağını düşündük. Aile olarak biraz tereddüdümüz oldu ama sonra gelmeye karar verdik ve şu anda bir sıkıntımız yok. Avustralyalıların buraya gelmesini istiyorum. Zaten korkarsanız terörizm kazanır. 5 gündür buradayız ve hiçbir sıkıntıyla karşılaşmadık. Cesaretlerini kaybetmeyip, buralara gelmelerini isterim."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.