Çanakkale

"Çanakkale'de İngilizlerin safında Hintli Müslümanlar da savaştı"

10:19 18 Nisan 2016
"Çanakkale'de İngilizlerin safında Hintli Müslümanlar da savaştı"

Çanakkale Savaşları ve Harp Tarihi Derneği Başkanı Kenan Çelik, 101 yıl önce Çanakkale Kara Savaşları'na İngilizlerin safında katılmak için binlerce kilometre uzaktan Gelibolu Yarımadası'na gelen Hint birliklerindeki Müslüman askerlerden bazılarının bu topraklarda hayatını kaybettiğini söyledi.

Yarımadadaki her bir cephesinde kanlı muharebelerin yaşandığı, aradan 101 yıl geçmesine rağmen hala yaşam hikayelerinin anlatıldığı Çanakkale Savaşları güncelliğini yitirmiyor.

Emekli öğretim görevlisi ve profesyonel rehber de olan Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çanakkale Savaşları'na Hindistan'dan gelen Müslüman askerlerin de katıldığını anlattı.

Birinci Dünya Savaşı'na farklı cephelerde yaklaşık 750 bin Hintlinin katıldığını ve bunlardan 350 bininin Müslüman olduğunu belirten Çelik, "Hint birliklerinden iki tabur, 1915 yılındaki Çanakkale Kara Savaşları'na bizzat katıldı. Bunlar, Pencap'tan gelen Müslüman taburlarıydı." dedi.

Çelik, "Kohat" ve "Jacob" adlı Hint bataryalarının, İtilaf Devletleri'nin 25 Nisan 1915'te Arıburnu'na yaptığı kara çıkarmasında görev aldığını aktardı. Bu bataryalarda savaşan askerlerin arasında Müslümanların yanı sıra Sihlerin de bulunduğunu dile getiren Çelik, "Birliklerin komutanı buradaki çıkarmayı riskli görüyor ve 'Belki tutunamayız' diye ilk olarak Hint birliklerini karaya çıkarıyor. Bu bataryalarda 500 kişi bulunuyor. Ayrıca lojistik işleriyle uğraşanlar da bulunuyor. Bunların içinde en az 100 Müslüman var ve bu Hint askerleri, Arıburnu bölgesinde Türklere karşı savaştı." diye konuştu.

- "Savaşlarda ölen Sihlerin cenazeleri yakılıp külleri denize atıldı"

Çarpışmalarda ölen Sihlerin cenazelerinin, inançları gereği yakılıp küllerinin denize atıldığını ifade eden Çelik, Müslümanların ise toplu olarak gömüldüğünü belirtti.

Çanakkale Savaşları bittikten iki hafta sonra İngiliz Mezarlıklar Komisyonu üyelerinin, kendi saflarında yer alıp ölen askerlerle ilgili çalışma yapmak üzere Gelibolu Yarımadası'na geldiğini söyleyen Çelik, şöyle devam etti:

"Komisyon üyeleri, kendi askerlerinin isimlerini anıtlara, mezarlıklara yazıyor, mezarlarını bulabilirse başına taş koyuyor fakat İngilizler adına savaşan Hintli Müslüman askerleri için hiçbir şey yapmıyorlar. Müslüman din adamlarına ne yapılması gerektiğini soruyorlar. Savaş sırasında ölenlerin şehit sayıldığını ve toplu gömüldüğünü öğrendikleri için onların mezarlarına dokunulmuyor. Çanakkale Cephesi'nde Türk askerlerine esir düşen Hintli Müslüman askerler de var. Hindistan'dan gelip Arıburnu'nda İngilizler için çarpışan ve hayatını kaybeden Müslüman askerler de aynı bizim askerler gibi Gelibolu Yarımadası'nda bir yerde gömülü ama mezar taşları yok."

Çelik, Birinci Dünya Savaşı sırasında dünyada 300 milyon Müslümanın yaşadığı bilgisini verdi.

O dönem dünyadaki Müslüman nüfusun 270 milyonunun Fransa ve İngiltere sömürgelerinde bulunduğuna değinen Çelik, "Sadece 30 milyon Müslüman bağımsızmış. Birinci Dünya Savaşı bir dönüm noktası olmuş. Bu savaştan sonra Müslümanların yaşadığı ülkelerde bağımsızlık mücadeleleri başlamış." ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.