Çanakkale

Minik Mustafa Kemal'in Çanakkale sevgisi

09:29 20 Nisan 2016
Minik Mustafa Kemal'in Çanakkale sevgisi

Mustafa Kemal'in babası Osman Koçak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ereğli ilçesinden yaklaşık bin kilometre yol kat ederek, 101 yıl önce destan yazılan Çanakkale'ye geldiklerini söyledi.

Konya'nın Ereğli ilçesinde yaşayan 6 yaşındaki Mustafa Kemal'in Çanakkale zaferlerine olan ilgisi, yaptığı araştırmalarla bu yaşına rağmen savaşlar hakkında bildikleri, görenlerin takdirini kazanıyor.

Savaşların yaşandığı Çanakkale'ye, Gelibolu Yarımadası'na gelişlerinin 6 yaşındaki oğlu Mustafa Kemal'in isteğiyle olduğunu vurgulayan Koçak, "Mustafa Kemal anaokuluna gidiyor ama okuma yazmayı evde öğrendi. Okumayı söktükten sonra da ilk öğrendiği Çanakkale savaşlarıydı. İnternetten Çanakkale ile ilgili araştırmalar yapıyor. Mustafa Kemal, Çanakkale ile ilgi internetten çok bilgiler öğrendi. Bugün burada rehber kullanmadan onun bize anlattıkları verdiği bilgilerle geziyoruz." dedi.

Çocuklarının gerek annesinden gerekse internetten Çanakkale ile ilgi çok bilgiler öğrendiğini aktaran Koçak, şöyle konuştu:

"Mustafa Kemal'in Çanakkale ile ilgili olan alakası Çanakkale marşından kaynaklanıyor, onu çok etkilemiş. O da bunu merak ederek internetten araştırmalar yapmış. Israrla da beni Çanakkale'ye götürün diyordu. Onun Çanakkale'ye gitme isteği 6 ay önce başladı. Biz de annesiyle onun bu isteğini kırmayarak yaklaşık bin kilometre öteden buraya geldik. Mustafa Kemal'in buraya gelme isteğini gerçekten şimdi daha iyi anlıyoruz. Çok duygulandık, manevi bir ortam. İnsanın burada şehit olması geliyor tekrar o duyguları yaşadık."

Anne Meryem Koçak ise herkesin buraya gelmesini tavsiye ederek, "Dedelerimizin, kardeşlerimizin burada omuz omuza düşmana karşı savaşıp nasıl ayakta durduklarını herkesin görmesi gerekiyor" ifadesini kullandı.

- "Mustafa Kemal doğduğundan beri çok farklı çocuktu"

Oğlunun doğduğundan beri çok farklı çocuk olduğunu dile getiren anne Koçak, şunları kaydetti:

"Bize hiçbir eziyeti olmadı. Mustafa Kemal ismini de amcası verdi. Sanırım adından da kaynaklıyor böyle vatan aşığı bir çocuk. İsminden dolayı da kendisi Atatürk'ü de araştırırdı, bize sorardı. Onun büyük zaferlerini, başarılarını biz ona anlatınca daha da ilgi duymaya başladı. Çanakkale ile ilgili zaferi anlatınca kendisi de araştırdı. Biz burada rehber olmadan Mustafa Kemal’in bize anlattıkları ile rehbere ihtiyaç duymadan rahat bir şekilde gezdik."

Mustafa Kemal de Çanakkale'ye gelmeyi çok istediğini anlattı. Çanakkale'ye gelmek için sabırsızlandığını belirten Mustafa Kemal, "Kaç aydır da buraya gelmek için ısrar ediyordum. Sonra annem ve babam beni Çanakkale'ye getirdi. Çanakkale ile ilgili çok bilgiler biliyorum. Bu bilgilerimi annemin anlattıkları ve internet aracılığıyla öğrendim. Annem bana okumayı öğretti. Ana sınıfına da gidiyorum. Çanakkale'ye ilk geldiğimde kendimi farklı bir yere gelmiş gibi hissettim heyecandan." diye konuştu.



YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.