Çanakkale

"Cihadiye yüzüğü" değer bulduğu topraklarda

11:14 22 Nisan 2016
"Cihadiye yüzüğü" değer bulduğu topraklarda

MEHMET BAYER - Çanakkale Savaşları sırasında ganimet olarak ele geçirilen İngiliz tüfeklerinin namlularından kesilerek oluşturulan, devlete ve orduya gelir getirmesi için 5 kuruştan satılan "Cihadiye yüzükleri"nin bir orijinali, değer bulduğu topraklarda, Çanakkale'deki özel bir müzede bulunuyor.

Tarihi Gelibolu Yarımadası'ndaki Çanakkale 1915 Seddülbahir Özel Müzesi'nin sahibi ve yerel tarih araştırmacısı Ahmet Uslu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çanakkale Savaşları ile ilgili yıllardır malzeme toplayanların, koleksiyonerlerin ve müzelerin hep "Cihadiye yüzükleri"nden bahsettiğini söyledi.

Uslu, "Cihadiye yüzükleri"nin orijinallerinin nasıl olduğu konusunda şüphelerin bulunduğuna işaret ederek, "Taklitleri yapılarak piyasada hediyelik olarak satılmaktadır. Üzerlerinde Cihadiye 1332 yazmaktadır fakat gerçekleri öyle değildir, farklıdır." dedi.

"Cihadiye" ismiyle ilk yüzüklerin Müdafaa-i Milliye Cemiyetince orduya destek için yapıldığını ve 4 Mayıs 1915'te İstanbul'da 5 kuruştan satışa sunulduğunu anlatan Uslu, şunları söyledi:

"Bunlar ganimet olarak ele geçirilmiş İngiliz tüfeklerinin namlularından yapılmıştır. Orijinallerinde namluların yiv izleri gözlenebilir. Bunların bugüne kadar gelememesinin başlıca nedeni, paslanarak ömürlerini tamamlamış olmasıdır. O dönemlerde insanlar, devlete, millete, orduya yaptıkları katkının bir nişanesi olarak bu yüzükleri saklamışlar. İşte bunlardan biri, bir tarafında Cihadiye 1332, diğer tarafından Müdafaa-i Milliye yazan yüzük, müzemizdedir. Gerçek Çanakkale sevdalılarına, gerçek Cihadiye yüzüğünü ziyaretçilerimizin beğenisine sunuyoruz."

Uslu, yüzüğü yurt dışındaki bir müzayededen aldığını ifade ederek, "İlk etapta 5 bin adet yapıldığından bahsediliyor ama Türkiye'de orijinali 5'i geçmez. Bunlardan birini, layık olduğu yerde, bir müzede sergilemekten gurur duyuyoruz." diye konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.