Çanakkale

"Dostluk ve barışın sembolü" Çanakkale

11:18 23 Nisan 2016
"Dostluk ve barışın sembolü" Çanakkale

BURAK AKAY - Gelibolu Yarımadası'nda 101 yıl önce sert çarpışmaların yaşandığı Çanakkale, burada savaşan ülkeler arasında dostluk ve barışın sembolü oldu.

Gelibolu Yarımadası Tarihi Alanı'nda her yıl 25 Nisan'da düzenlenen "Anzak Günü" törenlerine katılmak üzere Avustralya ve Yeni Zelanda'dan ziyaretçiler geliyor.

Ziyaretçiler, 1915'te yarımadaya yapılan çıkarmada kaybettikleri Anzak (Britanya İmparatorluğu'nun ordusunda savaşan, Avustralyalı ve Yeni Zelandalılardan oluşan kolordu) askeri dedelerini anıyor.

"Anzak Günü", Avustralya ve Yeni Zelanda vatandaşları için büyük önem arz ediyor. Anma törenleri, Avustralya ile Yeni Zelanda'ya savaş ve barış zamanında hizmet etmiş bütün erkek ve kadınları anma amacını da taşıyor.

Avustralya ve Yeni Zelanda'nın hemen hemen her bölgesi ve birçok ülkede benzer törenler düzenleniyor. Bu uluslararası törenler, iki ülkenin büyükelçiliklerince organize ediliyor.

Gelibolu Yarımadası'nda ise şafak ayininden hemen sonra Conk Bayırı bölgesinde Yeni Zelanda'nın anma törenleri gerçekleştiriliyor.

- Anzak Koyu'ndaki törenler

Tarihi yarımadada hayatını kaybedenlere saygılarını göstermek isteyen binlerce Avustralya ve Yeni Zelanda vatandaşı, her yıl törenler öncesinde Çanakkale'ye geliyor.

Nisan 1915'te başlayan harekatta askerlerin ayak bastığı ilk kara parçası Anzak Koyu'nda tören yapılıyor. Avustralya ve Yeni Zelanda'nın en önemli kültürel faaliyetlerinden biri haline gelen törenler, bayrak protokolüyle başlıyor.

Şafak ayininin başlangıcında, her ülkenin bayrağı anma protokollerine göre gönderden indiriliyor. Avustralya ve Yeni Zelanda bayrakları ise yarıya çekiliyor. Daha sonra okunan milli marşlar eşliğinde Türkiye ile iki ülkenin bayrağı tekrar göndere çekiliyor.

Ayinde, harekat boyunca hayatını kaybeden Avustralya, Yeni Zelanda ve Türk askerleri için 2 dakikalık saygı duruşu yapılıyor. Ardından günün bitimini sembolize eden yat borusu, şafak vakti kalk borusu ve devamında "Reveille" marşı çalınıyor.

Tören boyunca ülkelerin temsilcileri ile askeri yetkililer konuşma yapıp, hazırlanan savaş belgeselleri katılımcılara gösteriliyor.

- "Anzak efsanesi"

İki ülkenin askeri anlamda çok önemli kayıp verdiği Çanakkale Savaşı'nda, 8 bin 700'den fazla Avustralya ve 2 bin 721 Yeni Zelanda askeri yaşamını yitirdi. Savaş, Avustralya ve Yeni Zelanda için askeri anlamda kaybedilse de iki ülkenin askeri cesareti, dayanıklılıkları ve yardımlaşmaları "Anzak efsanesi"ni yarattı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.