Çanakkale

Çanakkale Kara Savaşları'nın 101. yılı

11:29 24 Nisan 2016 1 Yorum Var
Çanakkale Kara Savaşları'nın 101. yılı

Fransa'nın Ankara Büyükelçisi Charles Fries, İtilaf Devletleri adına Çanakkale Savaşının büyük bir insani trajediye yol açtığını belirterek, “Gelecekte Türkiye Cumhuriyeti olacak devletin ilk zaferi olarak sembol nitelik kazanan bu savaş, İtilaf Devletleri adına amacına ulaşamamıştır." dedi.

Çanakkale Kara Savaşları'nın 101. yılı kapsamında Şehitler Abidesi'nde düzenlenen törende İtilaf Devletleri adına konuşan Fransız Büyükelçi, Çanakkale’de 4 kıtadan gelen askerlerin çarpıştığını anımsattı.

İtilaf devletlerinden, bu devletlerin kolonilerinden ve İngiliz Milletler Topluluğu’ndan Çanakkale'ye savaşmak için askerler geldiğini hatırlatan Fries, "Müttefiklerince desteklenen Osmanlı İmparatorluğu’nun dört bir köşesinden geldiler. Bazıları topraklarını savunmak için mücadele ederken bazıları da Batı cephesinde Fransa’nın kuzeyini ve Belçika’yı, Polonya’nın topraklarını ve Türkiye’nin kuzeydoğusunu çoktan harap etmiş olan büyük bir savaşın daha erken bitmesini sağlayabilecek yeni bir cephe açmak için” diye konuştu.

Çanakkale Savaşı'nın büyük bir insani trajediye yol açtığını vurgulayan Büyükelçi Fries, “Gelecekte Türkiye Cumhuriyeti olacak devletin ilk zaferi olarak sembol nitelik kazanan bu savaş, İtilaf Devletleri adına amacına ulaşamamıştır. Bununla birlikte, yapılmış olabilecek kavramsal veya stratejik hatalar, bu savaşta mücadele eden askerlerin tamamının göstermiş olduğu kahramanlığı ve askeri değerleri azaltmamaktadır.” ifadelerini kullandı.

"Bu sabah burada toplanan herkesin çok iyi anlayabildiği gibi Birinci Dünya Savaşı insanlık için bir dönüm noktası olmuştur” diyen Fries, savaşta 65 milyon erkek ve kadının seferber olduğunu, yaklaşık 10 milyon insan hayatını kaybederken, 21 milyonun yaralandığını hatırlattı.

Çanakkale Savaşı'na katılan ve bu döneme tanıklık eden son kişilerin vefatının üzerinden birkaç yıl geçtiğini belirten Fries, “Dolayısıyla, bu savaşın hatıralarını devam ettirme dönemi artık bize geçmiştir. Bu tür olayların nasıl çıkabileceğini anlamak artık bizim görevimizdir. 20. Yüzyılın başında yaşanan bu deneyim, bizleri insanlığın bugününü olduğu gibi geleceğini de düşünmeye davet etmektedir.” değerlendirmesinde bulundu.

Fries, gerek topraklarını savunmak için gerekse haklı olduğunu düşündükleri sebeplerden dolayı kanlarını döken binlerce askerin anısı önününde saygıyla eğildiğini belirterek, sözlerini şöyle bitirdi:

“Çanakkale, bugün her zamankinden daha fazla olmak üzere geçmişte birbirleriyle savaşan tarafların barışını, halklarımız arasındaki kardeşliği ve ülkelerimizin barış yolunda ortak mücadele etme kararlılığını temsil etmektedir. Mustafa Kemal’in bu törene yüklemek istediği anlam da tam olarak budur.”

YORUMLAR

1 Yorum Var
  • asiye irem bahçeci 7 yıl önce Şikayet Et
    çok güzel bir şiir. tatürk bizim için savaştı. büssürü yenilik yaptı.
    Cevapla İlk beğenen sen ol
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.