Çanakkale

Piri Reis'in torunları Gelibolu'da yetişiyor

11:16 21 Haziran 2016
Piri Reis'in torunları Gelibolu'da yetişiyor

BURAK AKAY - Ünlü denizci Piri Reis'in memleketi Çanakkale'nin Gelibolu ilçesindeki Armatör Yakup Aksoy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, gemi yönetimi, makine zabitliği ve gemi inşa alanlarında geleceğin denizcilerini yetiştiriyor.

Gelibolulu armatör Yakup Aksoy tarafından 1998'de ilçeye kazandırılan, Armatör Yakup Aksoy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Dünya Denizcilik Örgütü (İMO) tarafından akreditasyonu sağlanan Türkiye'nin sayılı denizcilik liseleri arasında yer alıyor.

Yıllık 102 kontenjanı bulunan, gemi yönetimi, makine zabitliği ve gemi inşa olmak üzere 3 bölümde eğitim verilen okulda öğrenciler, TEOG yerleştirmelerine göre kayıt yaptırıyor.

Alanlarında üniversite öğrenimi görme imkanı da olan öğrenciler, mezuniyet sonrası iş bulma sorunu yaşamadan rahatlıkla sektörde çalışabiliyor.

Okul Müdürü Zafer İsmail Başak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okulda Türk ve dünya denizcilik sektörü için personel yetiştirildiğini söyledi.

- Dünya standartlarında eğitim

Diplomalarının dünyada geçerli olduğunu ifade eden Başak, "Okulumuzda dünya standartlarında verdiğimiz denizcilik eğitimi sonucunda öğrencilerimiz, mezun olduktan sonra dünya denizlerinde ülkemizi başarıyla temsil etmektedirler." dedi.

Başak, okulun her yıl 102 öğrenci aldığını belirterek, şöyle devam etti:

"Bu kontenjan dokuzuncu sınıftan onuncu sınıfa geçerken mülakat ve bedeni yeterlilik sınavı sonucunda 68 denizcilik, 34'ü ise gemi araçları yapımı olarak ayrılıyor. Okulumuza özellikle sadece bölgemizden değil Türkiye'nin her yerinden öğrenci kazandırıyoruz. Öğrencilerimiz burada aldıkları eğitim ile gerek mesleki anlamda, gerekse akademik anlamda her türlü başarıya imza atmaktadır. Hedefimiz, Piri Reis'in doğduğu bu topraklarda, şehitler diyarı olan Gelibolu'da şehrimize, bölgemize ve milletimize iyi denizciler kazandırmaktır."

Öğrencilerinin yaz döneminde staj yaparak kendilerini geliştireceğini dile getiren Başak, bu süreçte de öğrencileriyle yakından ilgilendiklerini kaydetti.

Okul öğrencilerinden Rasim Can Şener de okulu tercih etmesindeki en büyük etkenin denize olan aşkı olduğunu söyledi.

- "Denizcilik çok bambaşka bir meslek"

Ortaokul yıllarında liseye çok geldiğini ve buradaki lise öğrencileriyle konuştuğunu ifade eden Şener, "Öğrencilerin üzerine giydikleri beyaz üniforma, ayrı bir tutku oldu benim için. Rahmetli dedemin de bana meslek olarak denizciliği seçmem konusunda bazı tavsiyeleri olmuştu. Burası çok güzel bir okul. Denizcilik çok bambaşka bir meslek. Özellikle içine girdikten sonra her geçen gün daha da aşık oluyor insan." dedi.

Çanakkaleli bir ailenin çocuğu olarak denizin içinde büyüdüğünü ve meslek olarak da denizciliği seçtiğini anlatan Furkan Gündaş da denizin kendisi için vazgeçilemezler arasında yer aldığına işaret etti.

Denizi çok sevdiğini ve bunu ömür boyu kendisine meslek seçtiğini dile getiren Gündaş, "Gemi kaptanlığı benim için çok cazip bir iş imkanı oldu. Gerek yaşantıları gerekse ileriye dönük kariyerleri tam bana göre dediğim bir işti. Buradan mezun olduktan sonra mesleğimi devam ettirmek istiyorum. Bu meslekte olabildiğince üst noktalara çıkmayı hedefliyorum. Denizcilik lisesini tercih edecek arkadaşlarıma da kesinlikle bu mesleği tavsiye ediyorum." şeklinde konuştu.

Furkan Kaldı ise denizci olan ailesini kendisine hedef ve örnek alarak meslek seçimi yaptığını belirtti.

Birçok arkadaşının denizcilik mesleğinin zorluğu konusunda söylemlerde bulunduğunu anlatan Kaldı, "Bana 'bu iş zor, yapabilecek misin, gel vazgeç' diyenler oldu ama ben bu 'mesleği seviyorum ve denizci olacağım' dedim. Bu okulda öğrenim görmekten çok mutluyum. Umarım okulumuzu ve ülkemizi dünya denizlerinde temsil etme fırsatı bulurum." ifadesini kullandı.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.