Çanakkale

Kaçaklardan kalanların temizlendiği sahiller turistleri bekliyor

11:30 01 Temmuz 2016
Kaçaklardan kalanların temizlendiği sahiller turistleri bekliyor

BURAK AKAY - Ülkelerindeki iç savaş ve kötü yaşam koşulları, siyasi ve ekonomik belirsizlikler nedeniyle yasa dışı yollarla Yunanistan'ın Midilli adasına gitmeye çalışanların Avrupa'ya geçiş noktası olarak kullandığı Çanakkale'nin Ayvacık ilçesindeki Assos sahilleri, turizm sezonunda ziyaretçileri bekliyor.

Yasa dışı geçiş için kuzey Ege'ye gelen Suriye, Afganistan, Myanmar gibi ülkelerin vatandaşlarından geriye kalan çok sayıda patlamış lastik bot, can yeleği ve kişisel eşyalar, Ayvacık Belediyesi ekiplerince bölgeden temizlendi.

Mülteci botları ve çöplerden arınan Assos sahilindeki işletmeciler, bayramla açılacak turizm sezonunda turist kanoları ve ziyaretçilere ev sahipliği yapmak istiyor.

Ayvacık Belediye Başkanı Mehmet Ünal Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yapılan çalışmalar neticesinde yasa dışı geçişlerin sıfır noktasına kadar indiğini söyledi.

Uzun yıllardır bölgenin yasa dışı göçe tanıklık ettiğini belirten Şahin, şöyle konuştu:

"Haritaya bakıldığında bu bölge göç yolu olarak görülüyor. 12 yıldır, 2004'den beri görevdeyim, bu göç olayı yaşanıyor ancak büyük boyutta değildi. 2004, 2005'de Afrika ülkelerinden vardı, Somali, Moritanya, Eritre gibi böyle değişik ülkeler geliyordu ama 2015'de Suriye ve Afganistan çok ağırlıklı oldu. Şu anda göç olayına çok rastlamıyoruz. Avrupa Birliği ile yapılan çalışmalar bunda etkili oldu. Bu bölgeye gelen pek yok artık."

- "Binlerin bıraktığı çöpleri 10 çöp ekibi temizledi"

Yunanistan'ın Midilli adasındaki yetkililerden aldığı bilgiye göre, 450 bin kişinin Ege'den karşıya geçtiğini aktaran Şahin, bunun önemli bölümünün Ayvacık sahillerinden gerçekleştiğini anlattı.

Binlerce kişinin bıraktığı çöpü temizlediklerini dile getiren Şahin, "Ben 10 çöp ekibimle yüz binlerce insanın çöpünü nasıl temizleyeyim? Çok zorlandık. Yapamayız, edemeyiz diye bir sıkıntımız yok ama hakikatten çok zorlandık. Bölgemizin en önemli turizm noktası Assos sahil bölgesi. Şimdi Assos, turizme hazır." dedi.

Denizin tertemiz ve masmavi, zeytinlik ve ormanların eşsiz güzellikte olduğunu belirten Şahin, "Biz imar konularına da girmiyoruz, yaşanabilen bir botanik bahçe kalsın düşüncesi içindeyiz. Burada bir sorun kalmadı, vatandaşların tatile buraya gelmesi lazım." ifadelerini kullandı.

- "Bölgede çok büyük bir dram yaşandı"

Şahin, göç olayının tekrar yaşanmasından endişe duyduğunu vurguladı. Bölgede çok acı olaylar yaşandığını, hemen hemen her gün denizden küçük çocuk ve bebeklerin cesetlerinin çıkarıldığını anımsatan Şahin, şunları kaydetti:

"Bazı günler 12, 14 hatta bir seferinde 37 cenaze çıkardık aynı gün içinde. Bunları Ayvacık hastanesine getirdik. Burada bir dram yaşandı. Biz de bu dramı görenlerden, yaşayanlardan birisiyiz. Burada birçok roman yazılır. Her birinden bir roman yazılır. Binlerce insan. Devam etmesin istiyoruz. Afrika'da, Ortadoğu'da bir oturmuşluk yok. Şu anda biraz rahatız ama ben tekrarından korkuyorum."

- "Göç bitti, turizm sezonuna hazırız"

Bölgede turizm işiyle uğraşan Rasim Topçu ise göç olaylarının geride kaldığını ve turizm sezonuna hazır olduklarını söyledi.

Tüm dünyanın tanıdığı Ayvacık sahillerinin temizlendiğini belirten Topçu, "Mülteci akını sona erdi. Bu koylara turistleri bekliyoruz. Buyursun gelsinler. Turizmci olarak hazırlıklarımızı tamamladık, hazırız misafirlerimiz bekliyoruz. İnşallah her şey güzel olacak, sezondan umutluyuz." diye konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.