Çanakkale

Peteklerini kovan yerine ağaç dalında yaptılar

11:11 23 Ağustos 2016
Peteklerini kovan yerine ağaç dalında yaptılar

Çanakkale'de, kovanlarından ayrılan ve yuvalanacak yer bulamayınca bir ağacın dalında petek yapan binlerce arının bu davranışının ender görülen bir olay olduğu bildirildi.

Çanakkale Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cahit İleri, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Cevatpaşa Mahallesi'nde ilginç bir olaya tanıklık ettiklerini söyledi.

Arıcıların milyonda bir görebileceği ender bir olayla karşı karşıya olduklarını belirten İleri, arıların genellikle ilkbaharda çoğaldığını, bunun da "oğul" denilen olayla gerçekleştiğini anlattı.

İleri, arıların kovanlarını terk edip, uygun bir yerde beklemeye başladığına işaret ederek "Arıcılar da kovanlarını terk eden arıları alır, kovanlarına koyarlar. Buradaki ilginç olay, arı kovanını terk etmiş ama kimse görmemiş. Burada ağacın arasına yerleşmiş, dolayısıyla kendisine ikinci bir mekan bulamamış. Ağacın üzerinde petek oluşturmuş, yavrusunu ve bal yapmış. Koloni gibi, kovan var gibi yaşamına devam etmeye başlamış." dedi.

Olaydan mahalle sakinlerinin kendilerine bilgi vermesinin ardından haberdar olduklarını ifade eden İleri, şöyle konuştu:

"(Arıların yaşamı bundan sonra ne olacak?) dediler. Arının bu şekilde yaşaması biraz zor. Çünkü bundan sonra yağmur yağacak, kar, kış olacak. Dolayısıyla arıları bir şekilde ölümden kurtarmak gerek. Şu ana kadar barınmış, yaşamış ama petekler ve kendileri açıkta. Aşırı soğuk ve yağmurlarda hayatta kalmaları mümkün değil. Telef olacaklar büyük ihtimalle. Biz de hazırlığımızı yaptık, bir kovan getirdik, hiç çalışma temposunu bozmadan, peteklerini ayırmadan, o haliyle kovan içine koyacağız. Onları yağmurdan, soğuktan uzak tutacağız. Bu kış yine çalıştığı tempoda, sitilde onların çalışmalarını devam ettireceğiz."

İleri, peteklerde yaklaşık 10 kilogram bal bulunduğunu ifade ederek, 8-9 bin dolayında da arının varlığından bahsetti. Arı sayısının hala arttığını belirten İleri, şunları kaydetti:

"Peteklerini büyütüyorlar. Bulunduğu ortamı genişletiyor. Arılar dışarıda petek yapmaz. Oğul verdiği zaman, kovanı terk ettiği zaman muhakkak bir ağaç kovuğuna, bir eski kovana yani kendisini kıştan ve soğuktan koruyabileceği muhafazalı bir ortama girer. Ama burada girememiş, ortalıkta, açıkta kalmış. Apartmanların arasında olduğu için bu zamana kadar kimse de görmemiş. Bu operasyonla arı kolonisini kurtarmış olacağız, arının yaşamını bir şekilde kapalı mekanda devam etmesini sağlayacağız. Ama ilginç bir görüntü. Bir arıcının belki yaşamı boyunca hiç göremeyeceği, rastlayamayacağı bir ortam."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.