Çanakkale

Tarih dersini ''yerinde'' işliyorlar

11:16 14 Mart 2017
Tarih dersini ''yerinde'' işliyorlar

SİNAN BALCIKOCA - Çanakkale Deniz Zaferi'nin 102. yıl dönümü dolayısıyla Türkiye'nin dört bir yanından Tarihi Gelibolu Yarımadası'na gelen binlerce ortaokul ve lise öğrencisi, tarih kitaplarında bu hafta işleyecekleri Çanakkale Savaşları konusunu yerinde öğreniyor.

Şehitler Abidesi ve 57. Alay Şehitliği başta olmak üzere bölgeyi ziyaret eden öğrenciler, Çanakkale Savaşlarının nasıl zorluklarla kazanıldığını daha iyi anlıyor.

Denizli'den öğrencileri Çanakkale'ye getiren Denizli Raşit Özkardeş Ortaokulu Müdürü Erkan Çaka, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukları Çanakkale Savaşları'nın 102. yıl dönümünde şehit dedeleriyle buluşturduklarını söyledi. Tarih kitaplarında bu hafta işleyecekleri Çanakkale Savaşları konusunu bir nevi burada öğreteceklerini belirten Çaka, şöyle konuştu:

"Burada bu konunun daha iyi pekişeceğini biliyoruz. Çocuklara sadece konu üzerinden, kitaptan Çanakkale'yi anlatmak yerine, bu ruhu yaşatmayı tercih ettik. Bu konunun burada işlenmesiyle öğrencilerin hafızasında daha kalıcı olacağını düşünüyoruz. Keşke tüm okulların imkanı olsa ve Çanakkale'ye tüm öğrenciler gelse. Biz buraya 90 öğrenci ve 12 öğretmen geldik. Allah bizlere bir daha bu şekilde savaşlar göstermesin. Öğrencilerimiz de ecdadının neler yaptığını görerek Türkiye'yi daha ileriye taşısın diye buradayız."

- ''Yerinde görüp konuyu daha iyi anlayacaklar"

Ankara Beştepe Okulları'nda görevli tarih öğretmeni Ali Kocabaş ise 146 öğrenciyle geldikleri yarımadada Çanakkale Zaferi'nin 102. yıl dönümünü kutlayacaklarını söyledi.

Şehitlere Allah'tan rahmet dileyen Kocabaş, "Buraya gelen öğrenciler Çanakkale Savaşı konusunu yerinde görüp daha iyi anlayacak. Ecdadın kim için şehit olduğunu öğrenecekler. Soğuk havaya rağmen buradayız ancak 102 yıl önce bundan daha fazla bir soğuk vardı. Ecdadımız buğday çuvalını elbise olarak kullanıyordu. Onlar öleceklerini bile bile savaşıyorlardı. Öğrencilerimize bunu yerinde anlatınca daha iyi anlıyorlar." ifadelerini kullandı.

- ''Dersi böyle işlemeyince akılda kalıcı oluyor"

Ortaokul öğrencisi Fatmanur Belce ise Çanakkale'ye ilk kez geldiğini anlatarak, "Dersi böyle işleyince akılda kalıcı oluyor. Dedelerimiz burada savaşmış ve şehit olmuş. Bölgeyi gezerek savaşın nasıl yaşandığı öğretmenlerimiz tarafından bize aktarılıyor." diye konuştu.

Öğrencilerden Sudenaz Okur da "Dersleri kitaptan okuyunca çabuk unutuluyor ama bu sayede Çanakkale ruhunu yerinde öğreniyoruz. Tüm öğrencilerin buraya gelmesini isterim." dedi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.