Çanakkale

Çanakkale 1915 Köprüsü'nü dört gözle bekliyorlar

11:03 15 Mart 2017
Çanakkale 1915 Köprüsü'nü dört gözle bekliyorlar

DENİZ AÇIK - BURAK AKAY - Çanakkale'de 18 Mart'ta temeli atılacak olan, dünyanın en uzun asma köprüsü olma özelliği taşıyacak "Çanakkale 1915 Köprüsü", kentte turizmin gelişmesinde umut kaynağı oldu.

Trakya'dan Ege ve Akdeniz'e uzanan ulaşım hattında Çanakkale'yi Marmara Bölgesi'nde çok önemli konuma taşıyacak köprü, 10 milyar liranın üzerinde yatırımla hayata geçirilecek.

Anadolu yakasındaki Lapseki'nin Şekerkaya ile Avrupa tarafındaki Gelibolu'nun Sütlüce mevkisi arasına yapılacak, "dünya çapında proje" olarak nitelendirilen "dünyanın en uzun aralıklı köprüsü" olacak "Çanakkale 1915 Köprüsü"nün temeli, Çanakkale Deniz Zaferi'nin 102'nci yıl dönümü 18 Mart'ta atılacak. Törene, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın da katılması bekleniyor.

Köprünün, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılı olan 2023'te açılması hedefleniyor.

"1915 Çanakkale Köprüsü"nün bir ayağının bulunacağı Gelibolu'nun Belediye Başkan Vekili Kemal Tarım, ilçenin tarih ve kültür anlamında Türkiye'nin en önemli yerlerinden biri olduğunu vurguladı.

Turizm yatırımına ihtiyaç duyan bir ilçe olduklarını ifade eden Tarım, "5 yıldızlı otel konseptinde bir yatırım yakın zamanda ilçemize kazandırılacak. Belediyemize ait 5 yıldızlı otel yapma şartıyla bir alanımız var. Onu da önümüzdeki günlerde ihaleye çıkartıyoruz. Şu anda 40 bin olan toplam nüfusumuzun önümüzdeki 10-15 yılda ikiye katlayacağını düşünüyoruz. Gelecek planımızı ona göre yapıyoruz." diye konuştu.

- "Köprü inşaatında 3 bin kişi çalışacak"

Tarım, 18 Mart'ta temeli atılacak "Çanakkale 1915 Köprüsü"nün boğazın iki yakasını birleştireceğini belirtti.

Temel atma töreninin Lapseki ilçesinde yapılacağını vurgulayan Tarım, şöyle devam etti:

"Köprü inşaatında 3 bin kişinin çalışacağını biliyoruz. Bunların bin 500'ü Gelibolu'da, bin 500'ü ise Lapseki'de olacak. Köprünün tamamlanıp, işletmeye alınmasından sonra Gelibolu'nun çehresi iyi anlamda çok değişecek. Yatırımcıları ilçeye çekip, cazibe merkezi haline getirmeyi planlıyoruz. Konaklama ve eğlence merkezleri için yatırımcıları davet edeceğiz. İstanbul'un arka bahçesi konumuna geleceğiz. Köprünün adının duyulmasıyla bile emlak piyasası canlandı. Yatırımcılar ilçemize geliyor. Ticaret hayatı da canlanacaktır."

- "Çanakkale ivme kazanacak"

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Çanakkale Körfez Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Turgay Kılıç ise Çanakkale'de 18 Mart'ta dünyanın en uzun asma köprüsünün temelinin atılacağından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Köprünün Asya ve Avrupa kıtalarını birbirine bağlayacağını anımsatan Kılıç, "Son derece önemli bir proje. Çanakkale'nin turizmine ciddi anlamda katkı sağlayacaktır. Sanayinin gelişmesinde de kente katkısı büyük olacaktır. Çanakkale birçok anlamda ciddi ivme kazanacaktır. Köprünün tamamlanıp, faaliyete geçmesiyle Çanakkale, turizmde şimdiki durumundan çok daha fazla faydalanabilecek. Ulaşımın kolay olmasıyla bölgede turizm ve ticaret ciddi anlamda gelişmesini sağlayacak." ifadelerini kullandı.

- Midilli-Çanakkale-İstanbul hattı

TÜRSAB Çanakkale Körfez Bölgesel Yürütme Kurulu Genel Sekreteri Ahmet Çelik de köprünün turizmcileri umutlandırdığını söyledi.

Köprünün Çanakkale'yi İstanbul'a bağlayacağına değinen Çelik, "Ulaşımının daha da kolaylaşması, biz turizmcileri çok rahatlatacak. Ayrıca, Doğu Avrupa'dan, Bulgaristan ve Yunanistan'dan gelecek turistlerin bölgemize ulaşımı da bu vesileyle kolaylaşacak. Köprüyle birlikte Malkara otobanı da yapılacak. Özellikle son dönemde Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ÇTSO) üzerinde çalıştığı Midilli-Çanakkale arasındaki feribot seferleri de bu süreçte başlayacak. Midilli'den gelecek Yunan turistlerin İstanbul'a ulaşımları daha da kolaylaşacak. Yunanlıların Çanakkale'deki konaklamaları da sağlanacak." diye konuştu.

Çelik, turistlerin, Çanakkale'ye geldiklerinde Troya'dan, Assos'tan, Gelibolu Yarımadası'ndan, Çanakkale şehrinin zaten var olan güzelliklerinden dolayı kentte konaklamak isteyeceklerini vurguladı.

Avustralya, Yeni Zelanda ve İngiltere dış pazarda en önemli müşteri kaynakları olduğunu kaydeden Çelik, "Peki biz bu müşteri kaynağını nereden getiriyoruz? Çoğunlukla İstanbul'daki Atatürk ve Sabiha Gökçen havalimanlarından getiriyoruz. Dolayısıyla bu yolun Malkara otobanı hattıyla 100 kilometre kısalması, insanların daha güvenli ve daha rahat seyahat etmelerine sebebiyet verecek. Ve daha tercih edilebilir bir alternatif yol olacak burası." değerlendirmesinde bulundu.

- "Ciddi bir turizm ve ticaret hareketine vesile olacaktır"

ÇTSO Turizm Komitesi Meclis Üyesi Armağan Aydeğer de ulaşımın turizmin olmazsa olmaz unsurlarının başında geldiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım tarafından 18 Mart'ta temeli atılacak Çanakkale 1915 Köprüsü'nün önemli bir misyona sahip olacağını anlatan Aydeğer, "Bölgemizin Avrupa ile olan bağlantısını güçlendireceği gibi ülkemizin en büyük kenti İstanbul'u çok daha hızlı ulaşılabilir hale getirecek. Bölge kalkınmasına başta turizm olmak üzeri ticaret alanlarında da önemli faydası olacağını düşünüyoruz. Avrupa'dan gelen kara yolu yükünün önemli bir kısmının bölgemiz üzerinden geçmesiyle Çanakkale'de ciddi bir turizm ve ticaret hareketine vesile olacaktır." ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.