Çanakkale

Çanakkale Boğazı'nı "mahya"lar aydınlatıyor

11:08 21 Haziran 2017
Çanakkale Boğazı'nı "mahya"lar aydınlatıyor

BURAK AKAY - Çanakkale Boğazı ile adalar arasında deniz ulaşımını sağlayan GESTAŞ A.Ş'nin, ramazan ayında iki gemisinin direkleri arasına yerleştirdiği mahyalar ilgi görüyor.

Çanakkale ve Eceabat hattında sefer yapan "Şehit Ömer Halisdemir" ile Lapseki ve Gelibolu hattında çalışan "Avşa Adası" isimli gemilerinin direkleri arasına monte ettiği mahyalarla ramazan ayını "Hoş geldin Ya Şehr-i Ramazan" mesajıyla karşılayan şirket, uygulamayı sürdürüyor.

GESTAŞ Genel Müdürü Volkan Uslu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazan ayının bir ritüeli olan ve her ramazan camilerin minarelerinin aralarına serilerek insanlara mesaj veren mahyaları, boğazdaki gemilere taşıdıklarını söyledi.

Uslu, uygulamayı ilk kez gerçekleştirdiklerini vurgulayarak, şunları dile getirdi:

"Esasen bu uygulama dünyada bir ilk. Şehitler diyarı Çanakkale'de böyle bir uygulamayı hayata geçirmekten dolayı mutlu ve gururluyuz. Çanakkale Boğaz hattında, Çanakkale, Kilitbahir ve Eceabat hattında çalışan 'Şehit Ömer Halisdemir' gemimizde ve Gelibolu ile Lapseki hattında çalışan 'Avşa Adası' gemimizde mahya uygulaması yaptık. Ramazan ayı boyunca 30 gün süresince gemilerimizin üzerindeki direklerdeki mahyalarda peygamber efendimizin sözleri ve özlü sözler sürekli olarak geçiyor."

- "Çok büyük beğeni ve teveccüh ile karşılandı"

Uslu, uygulamanın devam ettiğini ve büyük ilgi gördüğünü aktararak, şöyle devam etti:

"Gemilerde mahya uygulamamız Çanakkale'yi ziyaret eden tüm yerli ve yabancı turistler tarafından ve Çanakkale halkı tarafından çok büyük beğeni ve teveccüh ile karşılandı. Çanakkale'nin siluetine uygun, şehitler diyarı ve ramazan ayının manevi atmosferine uygun bir görüntü oldu açıkçası. Hem yolcularımızdan hem de bu kenti ziyaret eden misafirlerimizden son derece olumlu geri dönüşler aldık. Bu sayede ramazanın yaşatılması, ramazan ayının idrak edilmesi ve boğaz hattında bu manevi mekanda gemilerin üzerinde de sanki camilerdeki ramazan uygulaması gibi bir uygulama yapılması, bunun da bir ilk olması çok büyük bir ilgiyle karşılandı."

Uslu, gemilerdeki mahya uygulamasını gelecek yıl da sürdürme kararı aldıklarını bildirdi.

Eceabat'tan Çanakkale'ye gemiyle giden Mehmet Zeki Kızıldağ da mahyaların geleneklerin yaşatılması açısından güzel bir uygulama olduğunu söyleyerek, "Tüm İslam alemine ramazan ayı ve mahyalar hayırlı olsun. Boğazdan geçen gemiler de bu mahyaları gördüklerinde ramazanı nasıl yaşadığımızı görmüş olacaklar." diye konuştu.

Yolculardan Engin Kiraz da ramazan ayında ilk kez başlatılan uygulamalarının kendilerini mutlu ettiğini dile getirdi.

Mahyanın özellikle ramazan ayı için ayrı bir öneme sahip olduğuna işaret eden Kiraz, "Buradaki yazılar çok büyük anlam ifade ediyor. İyi ki düşünmüşler, bu seneki gemilerde değişiklik oldu. Eceabat halkı olarak çok hoşumuza gitti." ifadelerini kullandı.

Yolculardan Fatma İşiden de "Gemilerimizdeki mahyalar aynı İstanbul'daki camilerdeki gibi çok güzel oldu. Boğazımıza ve gemilerimize renk kattı. Ramazan ayı da çok güzel geçti bu sayede." dedi.

Bu arada, yolcuların büyük bölümü gemiye binip inerken mahyaları cep telefonlarıyla görüntülüyor.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.