Çanakkale

Tasarladığı aletle kurutup kilosunu 500 TL'den satıyor

10:14 03 Kasım 2025 3 Yorum Var
Tasarladığı aletle kurutup kilosunu 500 TL'den satıyor

Çanakkale'nin Lapseki ilçesinde üretici Sabri Özkan, bahçesinde yetiştirdiği Trabzon hurmalarını kendi tasarladığı aletle kurutup kilogramını 500 TL'den satıyor.

Sabri Özkan, Türkiye'de daha çok Karadeniz, Akdeniz ve Marmara bölgelerinde yetişen Trabzon hurmasını 8 yıl önce Lapseki'deki 4,5 dönümlük arazisine 100 fidan dikerek yetiştirmeye başladı.

Kurutulan hurmalar.

KURUTUP SATMAK İSTEDİ

  • Halk arasında "cennet meyvesi", "Japon elması" veya "ballı hurma" olarak da bilinen, ana vatanı Çin ve Japonya olan, Türkiye'ye ilk kez Trabzon üzerinden giriş yaptığı için bu adla anılan meyvenin taze olarak satışından istediği geliri elde edemeyen Özkan, 4 yıl önce bu meyveyi kurutup satmak istedi.

  • İlk yıl meyvenin kabuklarını elleriyle tek tek soyan Özkan, daha sonra bu işlem için kendi tasarladığı makineyle işleme kapasitesini saatte 100 kilograma çıkardı.

İmrendiren hayal: Seyyar dönme dolapla yüzleri güldürdüİmrendiren hayal: Seyyar dönme dolapla yüzleri güldürdü

Mahalleli şaşkın: 80 bin TL'lik borcu ödeyip kayıplara karıştıMahalleli şaşkın: 80 bin TL'lik borcu ödeyip kayıplara karıştı

Ehliyet almak isterken 'yatalak' olduğunu öğrendi! Ehliyet almak isterken "yatalak" olduğunu öğrendi!

2 KAT FAZLA KAR ETTİ 

Hasat sonrası 40-45 gün süren soyma, kurutma ve paketleme işlemlerinin ardından ürünlerini satışa sunan Özkan, bu yöntemle tazesine göre 2 kat daha fazla kar elde ediyor.

Özkan, 4 yıldır hurma kuruttuğunu ve üretim miktarını her yıl katlayarak artırdığını söyledi.

Yıllarca yaptığı hurma yetiştiriciliğinin ardından bu meyveyi kurutmayı denemek istediğini anlatan Özkan, "Başlamadan önce tereddüt ettim. İlk önce ailem için yaptım ve çok hoşumuza gitti. İkinci yıl 500 kilogram, üçüncü yıl 1 ton kadar yaptım. Bu yıl 2 ton kadar ürün işledim." dedi.

Sabri Özkan

"500 LİRADAN SATIŞA SUNUYORUM"

Özkan, Trabzon hurmasının yetiştirilmesi zor bir ürün olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:

  • "Bu yıl meyve bahçemdeki taze Trabzon hurmasının 1 kilogramını 50 liradan satıyorum. 4-5 kilogram Trabzon hurması işlendiğinde (kurutulduğunda) ağırlığı 1 kilograma düşüyor ancak 500 liradan satışa sunuyorum. Allah bereket versin. Evimin balkonu üç ton kadar ürün alıyor. Bahçeme de ayrı bir yer daha yaparak daha fazla ürün işlemek istiyorum. Paketleme işlemine başladığımızda en fazla dikkat ettiğimiz şey ise hijyen. Çok dikkatli bir şekilde paketleme işini yapıyoruz."

Özkan, kimi zaman pazarda kimi zaman da elden perakende olarak yürüttüğü satışlarını büyüterek, toptan satış yapmayı hedeflediğini sözlerine ekledi.

Sabri Özkan'a ait hurma bahçesi.

YORUMLAR

3 Yorum Var
  • YKC 11 saat önce Şikayet Et
    Anavatanı Çin ve Japonya olan bu güzel meyve, Ülkemizde; Balçık hurması, Cennet hurması, Trabzon hurması, Akdeniz hurması gibi isimlerle bilinir.
    Cevapla İlk beğenen sen ol
  • konuk 13 saat önce Şikayet Et
    başarılar dilerim, meyveyi işleme yerinizi daha hijyenik yaparsanız daha iyi olur.
    Cevapla
  • Ali.E 14 saat önce Şikayet Et
    Cennet hurması değil mi bu kardeşim?
    Cevapla
  • SEYFULLAH 13 saat önce Şikayet Et
    TRABZON Hurması Bu Kardeşim..
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.