Çankırı

Buzlu yollara "Çankırı tuzu"

11:20 14 Kasım 2015
Buzlu yollara "Çankırı tuzu"

ÖZGÜR ALANTOR - Çankırı'da 5 bin yıllık Tuz Mağarası'ndan çıkarılan kaya tuzu, karla mücadelede kullanılmak için depolanıyor.

Gıdadan sanayinin bazı alanlarına, sağlıktan hayvanların kullanımına kadar birçok sektörde değerlendirilen kaya tuzunun Türkiye'deki en büyük rezervi Çankırı'da bulunuyor. Çıkarılan kaya tuzunun bir bölümü, kentteki fabrikalarda işlenerek karla mücadele için hazırlanıyor.

Çankırı'da yılda 400 bin ton üretim kapasitesine sahip fabrikada yerin yaklaşık 150 metre altından çıkarılan kaya tuzu, işlendikten sonra talep eden belediye ve karayolları ekiplerine gönderiliyor. 

Tuz fabrikasının müdürü Hasan Akgüç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, havaların soğuması ve kar yağışına bağlı olarak yol tuzuna talebin artacağını söyledi. 

Birkaç yıl önce sert geçen kış dolayısıyla yoğun taleple karşılaştıklarını vurgulayan Akgüç, "Bu talepleri ne yazık ki karşılayamamıştık. Bunun üzerine talepleri karşılamak için yeni yatırım yaptık" dedi.

Yeni yatırımla yol tuzu tesislerini oluşturduklarını, böylece yurt içi ve yurt dışından gelebilecek tüm talepleri karşılamaya hazır olduklarını dile getiren Akgüç, "Amacımız artık belirli bir dönem değil, her zaman yurt içi ve yurt dışı ihtiyacını tedarik etmek. Yaşanabilecek olumsuzluklara karşı depomuzda yaz kış her zaman 2-3 bin ton tuzu hazır halde bekletiyoruz. Böylece iç ve dış taleplere her zaman cevap verebiliyoruz" ifadelerini kullandı.

Ürettikleri tuzu birçok alanda değerlendirdiklerini anlatan Akgüç, yılda 400 bin ton tuz üretebilecek kapasiteleri bulunduğunu, üretilen tuzun 300 bin tonunu fabrikalarında rafine tuz olarak değerlendirdiklerini anlattı.

Akgüç, geri kalan 100 bin tonu ise karayollarının karla mücadele çalışmaları ve hayvan yalama tuzu olarak satışa sunduklarını belirterek, her yıl kasım ayı başında hazırlıklarını tamamladıklarını aktardı.

Yaklaşan kış mevsimi nedeniyle fabrikada hazırlıklarını tamamladıklarına işaret eden Akgüç, şunları kaydetti:

"Kış hazırlıkları kapsamında depomuzda 20 bin ton yol tuzu stoğu bulunuyor. Talep geldiği anda bunu piyasaya sunabilecek durumdayız ama kapasitemiz bunun çok üzerinde. Yıl boyunca 100 bin ton yol tuzunu üretebilecek konumdayız. Tüm ekibimiz ve müessesemizde karla mücadele çalışmalarında kullanılacak tuzu karşılamaya hazırız. Türkiye'nin yıllık ortalama 100 bin ton yol tuzu ihtiyacı oluyor. Bunu tek başımıza karşılayabilecek kapasitemiz var."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.