Çankırı

Sudanlı ziraat mühendisleri Çankırı'da tarım çalışmalarını inceliyor

16:55 24 Mayıs 2016
Sudanlı ziraat mühendisleri Çankırı'da tarım çalışmalarını inceliyor

Sudanlı ziraat mühendisleri, Çankırı'da tarımsal çalışmalar konusunda incelemelerde bulundu.

Sudan Orta Darfur Eyaleti Tarım Genel Müdürü Tarık Al Bahi; Sebzecilik, Meyvecilik ve Çiçekçilik Yetiştiriciliği Müdürü Ahlam Salih; Ziraat, Ekonomi, Planlama Müdürü Zaynil Abidin Osman, ile ziraat mühendisleri, 18 günlük Türkiye gezisi kapsamında tarımsal çalışmaları yerinde inceleyip, bazı kentleri gezecek.

Çankırı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Çakır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte kalacak Sudanlı mühendis heyetine Çankırı, Kastamonu ve Ankara'yı gezdirmeyi planladıklarını söyledi.

Sudanlı heyetin Çankırı'daki bazı tarımsal tesisleri incelediklerini belirten Çakır, "Sudanlı ziraat mühendisleri bizdeki zirai çalışmaları görmek için geldi. Heyete Kızılırmak Vadisi'nde çeltik üretimini gösterdik. Neler yapıldığını, nasıl üretim gerçekleştirildiğini gördüler. Ayrıca sebzecilik, bağcılıkla ilgili uygulama alanlarımızı da gösterdik. Hayvan çiftliklerini gezdirerek, hayvancılık hakkında bilgiler verdik." dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının işleyiş biçimiyle ilgili de bilgi aktarıldığını dile getiren Çakır, heyetin Türkiye'deki tarımsal üretim ve bitkisel üretimle ilgili üniversitelerdeki hocalar ve müdürlükteki mühendislerle görüştürüldüğünü kaydetti.

Sudan heyetinden Genel Müdür Bahi ise Çankırı'daki tarımsal alanları ve hayvancılık yapılan birçok çiftliği gezdiklerini anlattı.

Çankırı ile Darfur eyaletinin kardeş şehir olduğunu bildiren Bahi, "Orta Darfur Eyaleti, Sudan'ın yüksek bölgelerinde olduğu için çok çeşitli meyveler yetişiyor. Bizde de elma, kiraz, çilek yetiştirilebiliyor. Burada da benzer meyveler yetişiyor. Bu meyvelerin nasıl ekildiği ve bakımı hakkında bilgiler aldık. Bu bilgileri Sudan'da uygulayacağız." diye konuştu.

Çeltik ekimi konusunda çok şey öğrendiklerini vurgulayan Bahi, "Bizde de çeltik ekimi var ama burada daha gelişmiş şekilde yapılıyor. Burada gördüklerimizi ve topladığımız bilgileri Sudan'da uygulayacağız. Tarım lisesini gezdik, çok güzel yapılmış. İnşallah bizim orada da uygularız." değerlendirmesinde bulundu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.