Çankırı

Teknoloji sayesinde çevresiyle tekrar iletişim kurabildi

12:15 09 Ağustos 2017
Teknoloji sayesinde çevresiyle tekrar iletişim kurabildi

MUHAMMED KAYGIN - Çankırı'nın Kurşunlu ilçesinde 43 yaşındaki ALS hastası Murat Güneş, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfınca (SYDV) temin edilen göz bilgisayarı sayesinde 8 ay sonra tekrar çevresiyle rahatça iletişim kurabildi.

Sinir sistemi hastalığı ALS'ye yaklaşık 4 yıl önce yakalanan 4 çocuk babası İsmail Güneş, hareket yetisini kaybetti. 8 ay önce de sadece gözleriyle iletişim kurabilir hale gelen ve evde sağlık hizmeti alan Güneş için ailesi Kurşunlu Kaymakamlığına başvurarak göz bilgisayarı alınmasını istedi.

SYDV aracılığıyla İtalya'dan temin edilen cihaz sayesinde Güneş, gözlerini bilgisayar faresi gibi kullanarak bilgisayara yazdıklarının sistem tarafından seslendirilmesiyle çevresiyle iletişim kurmaya başladı.

Kurşunlu Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Eyüp Yalçınkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Güneş'in 4 yıl kadar önce ayağında uyuşma ve kaslarında güçsüzlükle karşılaştığını söyledi.

İlerleyen süreçte hastaya ALS teşhisi konulduğunu belirten Yalçınkaya, hastanın çeşitli fizik tedavileri görmeye ve ilaçlar almaya başladığını anlattı.

Çevresiyle iletişimi kopan Güneş'e vakıf tarafından, ALS hastaları için tasarlanan cihazın alındığını belirten Yalçınkaya, şöyle konuştu:

"Bu cihaz sayesinde hem sağlık personelimize hem de ailesine ihtiyaçlarını kolayca iletebilen hastamız, sistem üzerinden yazı yazabiliyor. Yalnız kaldığı zamanlarda alarm butonu var, onun üzerinden aile yakınlarını yanına çağırabiliyor. Hastamız 8 aylık sürecin ardından tekrar çevresiyle iletişim kurabiliyor."

Hastanın ihtiyaçlarını giderebilmeleri için kendisini rahatlıkla ifade edebilmesinin önem taşıdığını vurgulayan Yalçınkaya, hastanın bir sorunu olduğunda bunu kendisinin iletebilmesinden mutluluk duyduklarını dile getirdi.

- "İlaç konusunda yardım bekliyorum"

ALS hastası Güneş de göz bilgisayarı vasıtasıyla yaptığı açıklamada, cihaz için Kaymakam Yakup Ömeroğlu'na teşekkür ederek, hastalığının tedavisi için ilaç konusunda da yardım beklediğini söyledi.

Murat Güneş'in eşi Elif Güneş ise zor bir süreç yaşadıklarını dile getirdi.

Eşinin sabahlara kadar uyuyamadığını, nefes almakta zorluk çektiğini anlatan Güneş, "Yemek yiyemiyor, su içemiyor. Bütün ihtiyaçlarını ben görüyorum, kendisi hiçbir şey yapamıyor. Bu cihaz sayesinde en azından ihtiyaçlarını bize iletebiliyor. Emeği geçenlere teşekkür ederiz." dedi.

Murat Güneş'in kardeşi Mustafa Güneş de ağabeyinin cihaz sayesinde ihtiyaçlarını kendilerine iletmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Cihaz alınmadan önce kendilerince bir alfabe çizelgesi oluşturduklarını anlatan Güneş, gözleriyle tek tek harfleri onaylayan ağabeyinin ihtiyacını bu şekilde anlamaya çalıştıklarını kaydetti. Güneş, "Bu da uzun zaman alıyordu. Şimdi ihtiyacı olduğunda kısa sürede bizlere iletebiliyor." diye konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.