Çankırı

Öğrencilerden buğu önleyici sprey

17:42 07 Mayıs 2018
Öğrencilerden buğu önleyici sprey

Çankırı'da lise öğrencileri tarafından camlarda buğu oluşmasını engelleyici sprey geliştirildi.

Çankırı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından düzenlenen 4006 TÜBİTAK Bilim Fuarı'na 10. sınıf öğrencileri İsmet Atakul ve Mert Duran "Buğu Önleyici Sprey" adlı projeyle katıldı.

Proje danışman öğretmeni Naime Ünlü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projede buhar önleyici sprey yapımı için kimyasalları araştırdıklarını söyledi.

Sprey yaparken suyu seven malzemeleri seçtiklerini anlatan Ünlü, "Gliserin, alkol gibi malzemeleri kullanarak buhar önleyici spreyi yaptık. Bu etkinlikte cam yüzeyi 4'e ayırıp belirli yüzeylere geliştirdiğimiz çözeltileri koyduk daha sonra buhara tutuyoruz ve gözlemliyoruz." dedi.

- "Piyasada 35 liraya satılan spreyi biz 3 liraya yaptık"

Üniversitelerde bu konuyla alakalı çalışmalar olduğunu ifade eden Ünlü, "Suyu seven malzemeler olacak ki buhar oluştuğu zaman onu emecek ve buğu oluşturmayacak. Biz bu spreyi geliştirdik. Bu sprey piyasada 30-35 lira civarında biz bunu eldeki imkanlarla 3 liraya mal ettik. Geliştirdiğimiz her spreyin etkili olduğunu gördük." diye konuştu.

Projede görevli öğrencilerden İsmet Atakul da spreyin sürüldüğü yüzeylerde buharın oluşmadığını, diğer yerlerde oluştuğunu gözlemlediklerini belirtti.

Spreyin özellikle kış aylarında araç camlarında kullanılabileceğini vurgulayan Atakul, şoförlerin bu sayede önlerini daha net görebileceğini kaydetti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.