Çorum

Gardiyanın öldüğü trafik kazasında sürücüler kusurlu bulundu

12:01 11 Kasım 2015
Gardiyanın öldüğü trafik kazasında sürücüler kusurlu bulundu

Kırıkkale'de kamyon ile servis midibüsünün çarpışması sonucu bir gardiyanın hayatını kaybettiği, 9 kişinin yaralandığı kazaya ilişkin hazırlanan bilirkişi raporunda kamyon sürücüsü asli, diğer sürücü tali kusurlu bulundu

Kırıkkale'de kamyon ile servis midibüsünün çarpışması sonucu bir gardiyanın hayatını kaybettiği, 9 kişinin de yaralandığı kazanın ardından hazırlanan bilirkişi raporunda, her iki sürücü de kusurlu bulundu.

Kırıkkale-Samsun karayolunda 17 Nisan'da, Mustafa Özkader'in kullandığı kamyonun Tuncay Uğantaş yönetimindeki servis midibüsü ile çarpışması sonucu bir kişinin ölümü, 9 kişinin yaralanmasıyla ilgili açılan dava kapsamında hazırlanan bilirkişi raporu, Kırıkkale Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.

Kaza yerini ve tutanakları inceleyen bilirkişinin hazırladığı raporda, Özkader'in kullandığı kamyonun aynı istikamete giden ve yolcu almak için sağ şeridi etkileyecek şekilde bankette duran Uğantaş idaresindeki servis midibüsünün sol arka kısmına çarptığı, midibüsün takla attığı, kamyonun da 134 metre ileride durduğu anlatıldı.

Kaza anında midibüsün yol kenarında yolcu aldığına dikkati çekilen raporda, yolun sağ şeridinde yağ ve su birikintisi, kaza anında araçlardan dökülen toz birikintileri ve araçlardan kopan parçaların olduğu, kaza anında midibüsün bir bölümünün sağ şeritte bulunduğunun anlaşıldığı kaydedildi.

- Kamyon olay yerinden 134 metre ileride durabilmiş

Midibüsün yolcu almak için durduğu banketin genişliğinin 3,30 metre olduğunun tespit edildiği bildirilen bilirkişi raporunda, şu ifadelere yer verildi:

"Midibüsün genişliği ise 2,26 metredir. Bu durumda midibüsün sürücüsü yol kenarındaki bankette nizami şekilde duraklayıp yolcusunu da hiç yola taşmadan alabilirdi. Bunun dışında yolla aynı seviyede toprak alan da bulunmaktadır. Kamyon sürücüsü, kendisini bir tırın solladığını, onun için sola kaçamadığını belirtmiştir. Kazayı gören bir güvenlik kamerasının olmaması yüzünden kamyonu sollayan tır olup olmadığının tespiti mümkün değildir. Kazada kamyon sürücüsünün 18,60 metre fren mesafesi vardır. Kamyonun hem fren yapması hem de bir cisme çarpması hızını azaltır. Normalde 20 ila 50 metrede durması gerekirken kamyon, yükünün ağır olması nedeniyle ancak 134 metre ileride duruyor. Kaza yerinde bulunan 18,60 metrelik fren izinden hızı hesaplandığında, aracın 65 ila 70 kilometre arasında hızı bulunduğu anlaşılır. Fren izine bakıldığında kamyon normal hızında gidiyor görülmektedir."

- Kamyon sürücüsü asli, midibüs sürücüsü tali kusurlu 

Kamyon sürücüsü Özkader'in Karayolları Trafik Kanununun 84. maddesinde yer alan sürücülere ait asli kusurlardan "arkadan çarpma" kusurunu ihlal etmesi nedeniyle asli kusurlu bulunduğunu bildiren bilirkişi, midibüs sürücüsü Uğantaş'ın ise yine aynı kanunda yer alan tali kusurlardan "yerleşim yerleri dışındaki karayollarında duraklamak veya park etmek, zorunlu hallerde gerekli önlemleri almadan duraklamak ve park etmek" kusurunu ihlal ettiği kanaatine varıldığını kaydetti.

Bilirkişi tarafından hazırlanan rapor, Özkader'in "Taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma" suçundan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle Kırıkkale Ağır Ceza Mahkemesi'nde tutuksuz yargılandığı davada 12 Kasım'daki duruşmada değerlendirilecek.

- Olay

Kırıkkale-Samsun karayolunun 46. kilometresinde Mustafa Özkader idaresindeki 19 UP 244 plakalı kamyon, Tuncay Uğantaş yönetimindeki Delice Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda görev yapan infaz koruma memurlarını taşıyan 06 CGB 17 plakalı midibüse yolcu almaya çalıştığı sırada arkadan çarpmış, kazada infaz koruma memuru Hacı Mehmet Kargın olay yerinde yaşamını yitirmiş, sürücüler ile 7 infaz koruma memuru yaralanmıştı.

Olayın ardından tutuklanan kamyon sürücüsü, ilk duruşmada adli kontrol şartıyla tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.