Çorum

Alacahöyük'e "Hitit Ormanı"

12:01 19 Aralık 2015
Alacahöyük'e "Hitit Ormanı"

GAZİ NOGAY - Hitit medeniyetinin önemli merkezlerinden Alacahöyük'te 4 bin 500 yıl önce yetişen ağaç türlerinden bir bölümü, oluşturulacak "Hitit Ormanı"nda tanıtılacak. 

Hitit medeniyetinin başkenti Hattuşa ve diğer önemli merkezlere ev sahipliği yapan Çorum'a yaklaşık 80 kilometre uzaklıktaki Alacahöyük ören yerinde 2002 yılında ortaya çıkarılan ve "Anadolu'nun en eski barajı" olarak nitelendirilen yaklaşık 4 bin yıllık Hitit Barajı'nın canlandırılması amacıyla Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünce çalışma başlatıldı.

Türkiye'nin "ilk milli kazı alanı" unvanına sahip Alacahöyük'te Ankara Üniversitesince gerçekleştirilen çalışmaları yürüten kazı heyetinin başkanı Prof. Dr. Aykut Çınaroğlu'nun girişimleri ile DSİ tarafından hazırlanan proje kapsamında, bölgede çeşitli yatırım ve düzenlemeler gerçekleştirilecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünce de onaylanan projedeki çalışmalar, DSİ tarafından açılan ihaleyi kazanan yüklenici firma tarafından 2017 yılına kadar tamamlanacak.

-Hitit Ormanı yeniden hayat bulacak

Alacahöyük'teki kazılara yaklaşık 20 yıldır başkanlık yapan Prof. Dr. Çınaroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, proje içerisinde yer alan önemli çalışmalardan birinin de Hitit Barajı etrafında 4 bin 500 yıl önce bölgede yetişen ağaç türlerinin dikilmesiyle oluşturulacak Hitit Ormanı olduğunu söyledi.

Alacahöyük ören yerine birkaç kilometre uzaklıktaki Hitit Barajı'nın 2002 yılında ortaya çıkarıldığını, 2007 yılında kutlanan Alacahöyük kazılarının 100'üncü yılında bilim dünyasına ve kamuoyuna tanıtıldığını hatırlatan Çınaroğlu, Hititler döneminde sulama ve içme suyu amaçlı kullanılan yapının, Anadolu'nun bilinen en eski barajı olduğuna dikkati çekti.

Hem Alacahöyük hem de Hitit Barajı'nın canlandırılması amacıyla DSİ tarafından hazırlanan projenin, kısa sürede hayata geçirileceğini bildiren Çınaroğlu, aktif kullanıma açık barajın etrafında "Hitit Ormanı" oluşturulacağını kaydetti.

Yaklaşık 4 bin 500 yıl önce Anadolu topraklarında hüküm süren Hititler döneminde yetiştiği bilinen ağaç türlerinin 15'ini belirlediklerini vurgulayan Çınaroğlu, oluşturulacak orman içerisine bu ağaç türlerinin dikileceğini söyledi. 

Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir çalışma yapılmadığına dikkati çeken Çınaroğlu, "Hitit Ormanı hiçbir yerde yok. Dünyada tek olacak. Hitit Barajı'nın etrafına adını bildiğimiz Hitit ağaç türlerinin 15'inin her birinden 15 kadar dikilecek. Zamanında bu topraklarda yetişmiş Hitit ağaçlarının yanında sedir, çam, kavak gibi ağaçlar da olacak ama bunlar Hititçe isimleri ile yer alacak. Tüm ağaçların altına Hititçe'nin yanı sıra Latince ve Türkçe isimleri de yazılacak" ifadelerini kullandı.

Hitit Ormanı'nın 2017 yılının başında oluşturulacağını belirten Çınaroğlu, projenin hayata geçirilmesini sağlayan Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Lütfi Akça'ya teşekkür etti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.