Çorum

Sarıkamış şehitleri anılıyor

14:18 03 Ocak 2016
Sarıkamış şehitleri anılıyor

Çorum, Tokat ve Sinop'ta Sarıkamış şehitleri anısına yürüyüş gerçekleştirildi

 Sarıkamış Harekatının 101. yılı anma etkinlikleri kapsamında Çorum'da yürüyüş düzenlendi. 

Pir Baba Parkı'nda toplanan vatandaşlar, ellerinde Türk bayraklarıyla Gazi Caddesi'nden şehitliğe kadar yürüdü.

Yürüyüş sırasında tekbir getiren ve "şehitler ölmez, vatan bölünmez" şeklinde slogan atan grup, şehitlikte saygı duruşunda bulunup, İstiklal Marşı okudu.

Gençlik ve Spor Hİzmetleri İl Müdürü Haşim Eğer, burada yaptığı konuşmada, Osmanlı-Rus Savaşı sırasında Sarıkamış'ta bulunan Allahuekber Dağları'nda 90 bin askerin milli mücadele ve vatan uğruna canlarını seve seve feda ettiklerini söyledi.

"Sarıkamış Harekatı, şanlı tarihimizin hüzünlü yapraklarından biri olarak hafızalarımızda yer almış yiğitlik destanıdır" diyen Eğer, "Dondurucu soğukta ve tipi altında şehit olurken bile kol kola giren ve ebediyete bu şekilde giden Mehmetçiğin bu acı destanı fedakarlık ve kahramanlık örneği olduğu kadar birlik ve kardeşlik dersidir. Şartların bütün olumsuzluğu karşısında gösterdiği üstün cesaret, sabır ve metanetle muharebe ettiği düşmanın bile takdirini kazanan Türk askeri, harp tarihinde eşine az rastlanır mücadele örneği sergilemiştir" ifadelerini kullandı.

Programda şehit mezarlarına karanfil bırakılarak, Kuran-ı Kerim okundu.

Programa Vali Yardımcıları Fikret Zaman, Garnizon ve İl Jandarma Komutanı Vekili Jandarma Albay Metin Özbek, Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Yabacıoğlu da katıldı.

- Tokat

Tokat'ta Gençlik ve Spor Bakanlığınca "Vefakar gençlik, fedakar ecdadını unutmayacak" sloganıyla düzenlenen yürüyüş Gaziosmanpaşa Stadyumu'ndan başladı.

Erenler Mezarlığı'ndaki şehitlik anıtına kadar ellerinde Türk bayraklarıyla yürüyen vatandaşlar tekbir getirip sloganlarla terörü lanetledi.

Anıt önünde şehitlerin anısına saygı duruşunda bulunuldu, İl Müftü Yardımcısı Salahattin Şanver eşliğinde dua okundu. 

Yürüyüşe Tokat Valisi Cevdet Can, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Adnan Arslan, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musfata Şahin, daire müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

- Sinop

Kar yağışının etkili olduğu Sinop'ta eski otogar önünden başlayan yürüyüş, Sakarya Caddesi , Ada Mahallesi güzergahıyla devam edip Şahintepesi mevkisinde sona erdi.

Anma yürüyüşüne Vali Yasemin Özata Çetinkaya , AK Parti Sinop Milletvekili Nazım Maviş, İl Jandarma ve Garnizon Komutanı Jandarma Albay Şefaattin Serten, Sinop Cumhuriyet Başsavcısı Ozan Kaya, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Kazım Açıkbaş ve vatandaşlar katıldı.

Şahintepesi'nde gerçekleştirilen etkinlikte Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından 150 metrekarelik bayrak açıldı.

Vali Çetinkaya, burada yaptığı konuşmada, "101 yıl önce Sarıkamış'ta 90 bin askerimiz hiç savaşamadan, düşmanla hiç karşı karşıya bile gelmeden soğuk iklim şartları nedeniyle şehit oldular. Şehadet onların ulaşabileceği en yüksek  mertebeydi. 101 yıl sonra biz onlarla aynı şartlarda bunu, bugün yaşıyoruz. Ruhlar şad olsun" dedi.

Program Sinop Fen Lisesi öğrencileri tarafından drama gösterisi ve şiir dinletisinin ardından dualarla sona erdi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.