Çorum

Nizami'nin idam edilmesine tepkiler

15:28 13 Mayıs 2016
Nizami'nin idam edilmesine tepkiler

Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Çorum Şubesi üyeleri, Bangladeş'te hükümet tarafından kurulan savaş suçları mahkemesinde yargılanan muhalefetteki Cemaat-i İslami Partisi'nin lideri Motiur Rahman Nizami'nin idam edilmesini protesto etti.

Cuma namazından sonra Ulucami avlusunda bir araya gelen AGD üyeleri, Motiur Rahman Nizami için gıyabi cenaze namazı kıldı, dualar etti.

Cenaze namazının ardından Hürriyet Meydanı'na gelen AGD üyeleri burada basın açıklaması yaptı.

AGD Çorum Şubesi yöneticilerinden İsmail Sarıoğlu, Suriye, Irak, Mısır, Yemen gibi birçok İslam ülkesinde yaşanan sıkıntıların ardında ırkçı emperyalizmin olduğunu ifade etti.

İslam coğrafyasında yaşanılan sıkıntıların benzerinin Bangladeş’te yaşandığını söyleyen Sarıoğlu, şunları kaydetti:

"Hasina hükümetinin istiklal mahkemeleri mantığıyla kurduğu mahkeme Cemaat-i İslam mensuplarına karşı savaş açmış bulunmaktadır. Bangladeş'te Cemaat-i İslami Partisi liderlerinden Motiur Rahman Nizami hakkında 1971'deki bağımsızlık savaşı sırasında sözde insanlığa karşı suç işlediği gerekçesiyle verilen idam kararı mahkemece onandı. Mahkeme tarafından suçlu bulunan ve idam cezasına mahkum edilen ilk kişi, Cemaat-i İslami Partisi'nden Abdülkelam Azad daha sonra partinin Genel Sekreter Yardımcısı Abdülkadir Molla cezası infaz edilen ilk Cemaat-i İslami lideri olmuştu. Mahkemenin 90 yıl hapse mahkum ettiği Cemaat-i İslami'nin 92 yaşındaki lideri Gulam Azzam da hapishanede ölmüştü. Aynı şekilde Bangladeş’te Cemaat-i İslami Partisi Genel Başkanlarından Motiur Rahman Nizami'ye verilen idam cezasının da hukuk dışı bir karar olduğu açıktır."

Bangladeş halkı ve Cemaat-i İslami mensuplarına yönelik baskı, yıldırma ve sindirip yok etme politikalarının Bangladeş’e barış getirmeyeceğini vurgulayan Sarıoğlu, "Çatışmayı, karmaşayı, kan dökmeyi körükleyen hiçbir politikayı tasvip etmiyoruz. Irkçılık ve mezhepçiliği tasvip etmiyoruz. ABD ve uzantıları ile işbirliğini tasvip etmiyoruz. Her ne sebeple olursa olsun iç savaşları tasvip etmiyoruz. İnsan varlığına değer vermek inancımız gereğidir ve kendilerinde bu inanca ait iz taşıyan herkesi aklı selimle hareket etmeye davet ediyoruz." ifadelerini kullandı.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.